Μαυροβούνιο: Η ανάπτυξη συνεχίζεται παρά την κρίση, δηλώνει ο Marković

Μαυροβούνιο: Η ανάπτυξη συνεχίζεται παρά την κρίση, δηλώνει ο Marković

Ακόμα και εν μέσω κρίσης, το Μαυροβούνιο οικοδομείται και αναπτύσσεται. Ως εκ τούτου, σήμερα, έχουμε περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους σε εργοτάξια σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Duško Marković σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Pljevlja.

“Η κυβέρνηση δεν θέλει να σταματήσει καμία επένδυση. Η επένδυση στην ανάπτυξη είναι το καλύτερο φάρμακο απέναντι στην οικονομική κρίση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από άλλα μέτωπα: έχουμε ήδη εξοικονομήσει 6 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό σε έξι μήνες σε διάφορες βάσεις, αλλά δε θυσιάστηκε ούτε ένα ευρώ από αναπτυξιακά έργα. Κάθε έργο υλοποιείται, σύμφωνα με τη δυναμική που είναι δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Marković.

Υπενθύμισε τις σοβαρές επιτυχίες της κυβέρνησης τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια όσον αφορά την αύξηση της οικονομίας, την έναρξη της ανάπτυξης, την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά πάνω από 25.000, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό, την αύξηση των μισθών σε διάφορους τομείς, τη διασφάλιση όλων των πληρωμών του προϋπολογισμού – συντάξεις, μισθοί του δημόσιου τομέα, πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας.

“Αυτά ήταν τριάμισι χρόνια πλήρους σταθερότητας, χρηματοοικονομικής ενοποίησης της χώρας, επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς – τουρισμός, ενέργεια, γεωργία, μεταφορές, ακόμη και στον τομέα των νέων τεχνολογιών”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το Μαυροβούνιο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, με 4,5% κατά μέσο όρο.

Το Μαυροβούνιο, προσέθεσε, εξελίσσεται εντατικά από το νότο μέχρι το βορρά, και η κυβέρνηση έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα υποδομής κεφαλαίου. Το 2020, ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να αδράξει τους καρπούς μιας τέτοιας στρατηγικής σκέψης, αλλά τον Μάρτιο, η πανδημία του κορωνοϊού πάγωσε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία εν μία νυκτί.

Ο Marković είπε ότι η κυβέρνηση ενήργησε καλά και αποτελεσματικά, παρέχοντας μια φανταστική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού τους πρώτους μήνες. Τόνισε ότι, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση εργάστηκε επίσης για τη διατήρηση της οικονομίας.

Μέσω τριών πακέτων στήριξης, η κυβέρνηση παρείχε διάφορα είδη κινήτρων τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, και υπήρχε άφθονη υποστήριξη για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Το πρώτο πακέτο μέτρων ανήλθε στα 280 εκατομμύρια ευρώ, το δεύτερο πακέτο, το οποίο περιελάμβανε περισσότερους από 63.000 υπαλλήλους, κοστολογήθηκε πάνω από 42 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, οι θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν, και δημιουργώντας κίνητρα για νέα απασχόληση, προέκυψαν 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Η τρίτη δέσμη μέτρων αξίας 1,2 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, δημιουργήθηκε με το όραμα διαφοροποίησης της οικονομίας, τόνωσης της παραγωγής και μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, ο πρωθυπουργός Marković είπε ότι δεν υπάρχει δεύτερη ανάγνωση πίσω από το νόμο, ότι στοχεύει στη ρύθμιση του θέματος της θρησκευτικής ελευθερίας σύμφωνα με τα πλέον ανεπτυγμένα πρότυπα, και να διασφαλίσει ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες εντάσσονται στο νομικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, υποστηριζόμενη από πολιτικούς παράγοντες στη χώρα και στο εξωτερικό, ξεκίνησε μια εκστρατεία και μια προσπάθεια καταστροφής κατά της Κυβέρνησης. Επισημαίνοντας ότι είχε μιλήσει με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και τον κληρικό τουλάχιστον δέκα φορές, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε την πρόταση τροποποίησης του Νόμου, την οποία κατέθεσε η Κυβέρνηση και απορρίφθηκε από την Εκκλησία.

“Απέρριψαν την πρόταση. Επειδή τα συμφέροντα πολιτικής και κατά του Μαυροβουνίου τροφοδότησαν μια τέτοια απόρριψη. Δυστυχώς, η σερβική εκκλησία στο Μαυροβούνιο όχι μόνο δεν χρειάζεται νόμο, αλλά δεν χρειάζεται το κράτος του Μαυροβουνίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Marković, προσθέτοντας ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί έναν πολιτικό παράγοντα που ηγείται της εκστρατείας για πολιτικές οντότητες. /ibna