Ρουμανία: Ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία

Ρουμανία: Ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban καθώς και οι Υπουργοί Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών έλαβαν μέρος την Τρίτη, στο Petrești της περιφέρειας Dâmbovița, στα εγκαίνια των έργων κατασκευής του εργοστασίου συναρμολόγησης φορτηγών που θα ενταχθούν στον εξοπλισμό του ρουμανικού στρατού, μετά τη συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη με την ιταλική εταιρεία Iveco Defense Vehicles. Αυτή η συμφωνία καλύπτει την αγορά 2.902 τροχοφόρων πλατφορμών μεταφοράς. Το 80% της αξίας της σύμβασης, πλην του ΦΠΑ, θα έχει επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Η μονάδα θα έχει έκταση 9.000 m2 με ικανότητα παραγωγής 440 φορτηγών ετησίως. Η επένδυση ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν αρχικά.

«Το πρόγραμμα εξοπλισμού του στρατού πρέπει να δημιουργήσει την αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρουμανίας, τόσο μέσω ρουμανικών εταιρειών όσο και μέσω των εταιρειών που είναι εταίροι σε αυτό το έργο», δήλωσε ο Ludovic Orban. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την υπογραφή από το εργοστάσιο αεροσκαφών της Craiova ενός πρώτου σημαντικού συμβολαίου αξίας 57 εκατομμυρίων ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του ρουμανικού αεροσκάφους IAR-99 “Faucon” .

«Μετά την κατασκευή του εργοστασίου συναρμολόγησης φορτηγών, η Ρουμανία θα γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο όπου η Iveco Defense Vehicles θα έχει στρατιωτική ικανότητα παραγωγής οχημάτων, μετά την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο Ludovic Orban χαιρέτισε την απόφαση της ιταλικής εταιρείας να ιδρύσει το Περιφερειακό Κέντρο για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Βουκουρέστι.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Nicolae Ciucă, θα συμμετάσχει, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο Βερολίνο, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναπτυξιακή συνεργασία με τους εταίρους, το μελλοντικό μέσο καθοδήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας και άμυνας – τη στρατηγική πυξίδα και την έννοια μιας ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της μετά τον COVID εποχή./ibna