Κροατία: Είναι καιρός να αλλάξουν τα πράγματα, δήλωσε ο Pupovac

Κροατία: Είναι καιρός να αλλάξουν τα πράγματα, δήλωσε ο Pupovac

Οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του μίσους που προκαλείται από τον πόλεμο, την οποία οι πολιτικές συνεχίζουν να διαδίδουν, και είναι μεγάλη υπόθεση ότι η κρατική ηγεσία της Κροατίας και οι εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας αποφάσισαν να αλλάξουν αυτήν την τάση, ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Ανεξάρτητου Κόμματος της Κροατίας (SDSS) Milorad Pupovac είπε την Τρίτη.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT για το μνημόσυνο για τα Σερβικά θύματα πολέμου που πραγματοποιήθηκε στο Grubori, τόνισε “είναι μεγάλη υπόθεση ότι το υπουργικό συμβούλιο του Andrej Plenkovic και ο Πρόεδρος Zoran Milanovic, μαζί με τη Σερβική κοινότητα, αποφάσισαν να αλλάξουν αυτή την τάση και να σταματήσουν τη διάδοση του μίσους που προκαλείται από τον πόλεμο”.

Ο Pupovac επιβεβαίωσε τη δήλωση του παρουσιαστή ότι η Κροατία περιμένει ακόμη την αναγνώριση όλων των θυμάτων και των βασανιστηρίων από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

«Κάνουμε τα πάντα για να ξεκινήσει αυτή η επικοινωνία σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, και για να γίνει αποδεκτή αυτή η διαδικασία και στη Σερβία, αλλά και σε άλλα μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ως κάτι που θα γίνει από όλους μας μαζί, με όλες τις διαφορές οι οποίες βέβαια θα παραμείνουν, ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί σεβασμός για τα θύματα και μια κουλτούρα ειρήνης και ομαλοποιημένων σχέσεων», δήλωσε ο Pupovac.

Τόνισε ότι ο εορτασμός του Grubori είχε μεγάλη σημασία καθώς μεταφέρθηκαν πολύ ισχυρά μηνύματα από εκεί, διαφορετικά σε τόνο και περιεχόμενο, αλλά ομοιογενή σε στάση – εκφράζοντας την καταδίκη των εγκλημάτων, την εμπάθεια και τον σεβασμό προς τα θύματα, τη ευχαριστεία για όσους τα κρατούν στη μνήμη τους, σηματοδοτώντας παράλληλα μια στροφή στο μέλλον.

Ο παρουσιαστής σημείωσε ότι η Κροατία κάνει βήματα προς τα εμπρός, ωστόσο η Σερβία όχι, και αναρωτήθηκε αν ήρθε η ώρα η αντιπροσωπεία της Σερβίας να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του Vukovar. Ο Pupovac είπε ότι είχαν συμβεί δύο πράγματα που αποδεικνύουν ότι η Σερβία άρχισε να κάνει βήματα ή χειρονομίες.

Πρώτον, σύμφωνα με τον Pupovac, ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić δέχθηκε εκπροσώπους κροατικών θεσμών στη Σερβία για συνομιλίες για ζωτικά θέματα για την κροατική κοινότητα εκεί, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής τους και της συμμετοχής τους στην εκτελεστική αρχή. Δεύτερον, προσέθεσε, ο ειδικός απεσταλμένος του Vučić για Θέματα Αγνοουμένων Veran Matić ταξίδεψε στο Grubori σήμερα.

Αυτά είναι μηνύματα που λένε ότι «ας ασχοληθούμε με άλυτα ζητήματα μειονοτήτων και ας ασχοληθούμε με το ζήτημα των αγνοουμένων, ένα από τα αγκάθια στις σχέσεις Κροατίας-Σερβίας», πρόσθεσε ο Pupovac.

Σημείωσε ότι ο Matić είπε ότι ήταν βέβαιος ότι ο Vučić θα έφτανε επίσης να δείξει σεβασμό στα θύματα πολέμου της Κροατίας, λέγοντας ότι συμμερίζεται την εμπιστοσύνη του Matić και ότι δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι θα συμβεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ερωτηθείς εάν τα παιδιά μεγάλωναν με προκαταλήψεις και αν τους ενδιαφέρει ποιος ήταν Σέρβος και ποιος ήταν Κροάτης, ο Pupovac είπε ότι, δυστυχώς, οι νέοι έδιναν πολύ περισσότερη σημασία από τους ενήλικες σε αυτό το θέμα, τόσο στην Κροατία όσο και στη Σερβία.

«Οι νέοι δεν ξέρουν τι σήμαινε η συνύπαρξη, γνωρίζουν μόνο εμπειρίες και ιστορίες, μηνύματα και διαιρέσεις πολέμου», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν πλέον καιρός αυτό να αρχίσει να αλλάζει, και οι νέοι να μάθουν πώς να σέβονται τα δικά τους δεινά και των συμπατριωτών τους. /ibna