Σλοβενία: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Pahor στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Steinmeier

Σλοβενία: Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Pahor στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Steinmeier

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier συναντήθηκαν σήμερα σε συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο.

Οι δύο πρόεδροι χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως απαραίτητη, χρήσιμη και πολύ ειλικρινή. Σε μια μακρά, αναλυτική και φιλική συνομιλία, επικεντρώθηκαν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της ενότητάς της. Αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με ορισμένα τρέχοντα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για στενή συμμαχία, μίλησαν για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν πάνω στην ανάγκη εντατικοποίησης της συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ήταν απαραίτητο να διευκρινιστούν οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες και ένα όραμα που θα ενώνει ακόμη περισσότερο την ΕΕ σε μια ισχυρή κοινότητα. Η Σλοβενία ​​και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, και οι πρόεδροι θα συνεχίσουν να εργάζονται για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι περισσότερο από θησαυρός, τόνισαν οι δύο συνομιλητές.

“Η Σλοβενία ​​έχει πολλές ταυτότητες. Ανήκει στην Κεντρική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και δεσμεύεται για στενότερη συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο. Είναι δυνατές νέες πρωτοβουλίες για στενότερη συνεργασία, αλλά δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με την επιθυμία για μια στενότερη, πιο ενωμένη και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενεργή θέση μας στον πυρήνα της, εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία”, σημειώνει το υπουργικό συμβούλιο του Pahor σε δήλωση.

Σε δελτίο Τύπου, οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι θα συνεχίσουν την τακτική επικοινωνία και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, καθώς και της συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Pahor τόνισε ότι αυτός και ο Πρόεδρος Steinmeier συζήτησαν σχετικά με την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ρόλου της γερμανικής-γαλλικής συνεργασίας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ζωτικής σημασίας για το κοινό μέλλον. Σύμφωνα με τον Pahor, η Σλοβενία ​​θέλει να παραμείνει μέρος των βασικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. /ibna