Ελληνοτουρκικά: Στη Merkel οι πρωτοβουλίες μετά το ανεπιτυχές ταξίδι Maas

Ελληνοτουρκικά: Στη Merkel οι πρωτοβουλίες μετά το ανεπιτυχές ταξίδι Maas

Ήρθε, συναντήθηκε, συνομίλησε κι έφυγε ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ο οποίος επισκέφθηκε μέσα σε λίγες ώρες Αθήνα και Άγκυρα, αφήνοντας όμως την αίσθηση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα αργήσει να ξεκινήσει.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας στην Αθήνα συναντήθηκε με το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας καθώς είδε τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ομόλογο του, ενισχύοντας την άποψη ότι οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τη Γερμανία είναι μεγάλες και πολυεπίπεδες ώστε να «συρθεί» σε διάλογο με την Τουρκία.

Στην Άγκυρα ο Heiko Maas είδε μόνο τον Τούρκο ομόλογο του, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει ενώπιον του τις τουρκικές διεκδικήσεις αλλά και την ετοιμότητα της Τουρκίας να τις υπερασπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, o Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών έφυγε προβληματισμένος από τις αντιδράσεις τόσο σε Αθήνα όσο και σε Άγκυρα βλέποντας ότι ο διάλογος απομακρύνεται, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κάποιου ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.

Αυτό που μένει τώρα είναι να αναλάβει η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Συνομιλητές του ΙΒΝΑ που συμμετείχαν στις επαφές του Heiko Maas σε Αθήνα και Άγκυρα σημείωσαν ότι ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας ήρθε για να καταγράψει το κλίμα περισσότερο παρά  να δώσει λύσεις.

Οι επόμενες μέρες με τη σύγκλιση του Gymnich και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell για την Τουρκία θα ανοίξουν ή θα κλείσουν την πόρτα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Οι πληροφορίες του ΙΒΝΑ από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι προτεραιότητα για την ΕΕ καθώς οι περισσότερες χώρες δεν το επιθυμούν./ibna