Β-Ε: Το κράτος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους μετανάστες έως ότου κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, δήλωσε ο Ujić

Β-Ε: Το κράτος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους μετανάστες έως ότου κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, δήλωσε ο Ujić

Οι Αρχές στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν παρέταξαν αστυνομικές μονάδες κατά μήκος του κύριου αυτοκινητόδρομου διέλευσης για να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην περιοχή. Οι μετανάστες βρίσκονται παγιδευμένοι, καθώς γειτονικές περιοχές τούς εμποδίζουν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Όπως αναφέρει το infomigrants.net, οι τοπικές αρχές στην Krajina (Καντόνι Una Sana στην Ομοσπονδία Β-Ε) στο βορειοδυτικό τμήμα της Β-Ε έχουν αρχίσει να επιβάλλουν την απόφασή τους να απαγορεύσουν όλες τις νέες αφίξεις μεταναστών, και έχουν δημιουργήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους μετανάστες που κατευθύνονται προς τη Δυτική Ευρώπη από την είσοδο στην επικράτειά τους. Οι αρχές της Krajina ισχυρίζονται ότι φέρουν το βάρος της συνεχιζόμενης μετανάστευσης και ότι άλλα μέρη της χώρας αδυνατούν να συνδράμουν.

Η παράταξη αστυνομικών και η εντολή επιστροφής κάθε μετανάστη που συναντούν αποτελεί προφανή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των νόμων για τη μετανάστευση της Β-Ε, αναφέρει το AP.

Τα οδοφράγματα δημιουργούνται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Krajina με την υπόλοιπη χώρα. Η αστυνομία σε γειτονικές διοικητικές περιοχές της Β-Ε, με τη σειρά της, άρχισε να εμποδίζει τους μετανάστες να επιστρέψουν προς τα πίσω με τα πόδια, αναφέρει το AP.

Ο Ali Razah, Πακιστανός μετανάστης, αποτελεί έναν από τους εκατοντάδες που είναι παγιδευμένοι στη μέση. Δήλωσε στο AP ότι διάφορες αστυνομικές μονάδες είχαν εμποδίσει αυτόν και άλλους μετανάστες να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. «Δεν υπάρχει φαγητό, νερό, τίποτα και μένουμε στο γρασίδι», είπε.

Η περιοχή Krajina, στα σύνορα με την Κροατία, αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που στοχεύουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο πόλεις Bihac και Velika Kladusa με τα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στη βορειοδυτική γωνία της περιοχής και έχουν καταστεί εμπόδιο για τους μετανάστες – καθώς οι κροατικές αρχές έχουν σφραγίσει τα σύνορα με το κράτος-μέλος της ΕΕ και αναφέρονται ότι πραγματοποιούν επιστροφές στα σύνορα με τη χρήση βίας κατά των μεταναστών.

«Η Β-Ε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση, εκτός εάν οι ηγέτες της καταλήξουν σε συναίνεση για να τους σταματήσουν στα σύνορα με τη Σερβία», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Β-Ε την Τρίτη.

«Οι μετανάστες κινούνται γρήγορα ανάμεσα σε αυτές τις (περιφερειακές) χώρες, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δυστυχώς βρίσκεται στα σύνορα με την Κροατία και δεν μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω», εξήγησε ο Slobodan Ujić, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες γίνονταν επιθετικοί επειδή δεν τους επιτρεπόταν να συνεχίσουν την πορεία τους.

«Υπάρχει έντονη διαταραχή της δημόσιας τάξης και της ειρήνης, διαπράττουν εγκλήματα. Πολλοί από αυτούς καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά, γι ‘αυτό είναι πιο επιθετικοί»,

«Βλέπουμε πόσοι από αυτούς εισέρχονται από αυτό το σημείο διέλευσης σε καθημερινή βάση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, έως ότου κλείσουμε αυτά τα σύνορα, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τους παράνομους μετανάστες εδώ, και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το Καντόνι Una-Sana, το Καντόνι του Σεράγεβο και το Καντόνι της Tuzla», τόνισε.

Ο Ujić είπε ότι η Υπηρεσία Αλλοδαπών κάνει ό,τι πρέπει και συλλέγει δεδομένα και προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους για να στείλει τους μετανάστες στις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στη Β-Ε, μέσω του προγράμματος επανεισδοχής.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρχαν πολλά εμπόδια στην πορεία.

«Αυτοί οι μετανάστες φτάνουν στο Σεράγεβο, σε προσωρινά κέντρα υποδοχής, χωρίς να τους σταματήσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στη διαδρομή», είπε.

«Από τις αρχές του έτους, είχαμε κυρίως μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο κ.λπ. Έχουμε πρόβλημα με αυτές τις χώρες, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη βάση δεδομένων τους, δεν υπάρχουν. Αυτό το πρόγραμμα επανεισδοχής δεν είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα», εξήγησε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μια ομάδα μεταναστών μπλόκαρε σύντομα την κυκλοφορία στο δρόμο μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα και του καντονιού Una Sana, όπου περνούν ώρες περιμένοντας τις αρχές να λύσουν το ζήτημα. Μετά από λίγο, η αστυνομία άνοιξε ξανά το δρόμο. /ibna