Κροατία: Τελέστηκε μνημόσυνο στο χωριό Grubori στη μνήμη των Σέρβων θυμάτων

Κροατία: Τελέστηκε μνημόσυνο στο χωριό Grubori στη μνήμη των Σέρβων θυμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović παρευρέθηκε την Τρίτη στο μνημόσυνο που οποία ξεκίνησε από το Plavno στο σταυρό που ανεγέρθηκε στη μνήμη των θυμάτων σε αυτό το χωριό, και συνέχισε μέχρι το Grubori στο σταυρό που ανεγέρθηκε για τα θύματα στο κοντινό μικρό χωριό.

«Αυτό δεν είναι ένα πρωτόκολλο, είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής αυτό που συνέβη πριν από είκοσι πέντε χρόνια και αυτό που μου προκάλεσε ηθική βλάβη τότε. Τώρα, είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι κανένας δεν έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για ο,τι έγινε. Είναι λίγο πολύ γνωστό ποια μονάδα ήταν εδώ εκείνη την ημέρα», δήλωσε ο Πρόεδρος Milanović στο Grubori, προσθέτοντας ότι είχε μάθει για το τι είχε συμβεί σε αυτήν την κοινότητα από ένα άρθρο στη New York Times.

«Η ζημιά που προκαλεί το κράτος στον εαυτό της ή προκαλείται από εκείνους που ενεργούν για λογαριασμό του, είναι κάτι που δεν είναι απόλυτο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους άλλους. Η δολοφονία έξι αθώων, ηλικιωμένων ανθρώπων προκαλεί αποστροφή», τόνισε ο Πρόεδρος. «Στο όνομα ποιας καταραμένης δικαιοσύνης έπραξαν οι άνθρωποι που σκότωσαν αθώους πολίτες;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι είχε προκληθεί μεγάλη ζημιά και στο Κροατικό κράτος. «Αμαύρωσε τη φήμη της Κροατίας, η οποία ήταν καθαρή μέχρι τότε, τη φήμη μιας χώρας που δέχθηκε επίθεση. Επηρεάζει επίσης τη φήμη μιας κροατικής αστυνομικής μονάδας που κατάφερε να πολεμήσει και να εκτεθεί σε κίνδυνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του πολέμου με ηρωικό, υποδειγματικό και τίμιο τρόπο – την ειδική αστυνομική μονάδα. Μετά από αυτό, τίποτα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, δεδομένης της ηθικής βίας και της βλάβης που προκλήθηκε», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Milanović.

«Οι πόλεμοι έχουν τελειώσει και είναι καιρός για το φυσιολογικό μέσα μας, για το φυσιολογικό που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο να βγει: το καλό, το ήρεμο και το αφελές. Αρκετά από αυτά που σημάδεψαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, δύο εθνών τόσο παρόμοιων που είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ευρώπη δύο που να μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους. Οι Κροάτες και οι Σέρβοι είναι οι δύο πιο παρόμοιοι λαοί που μοιράζονται τα περισσότερα σημεία επαφής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι σήμερα ήταν δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μείνουν εδώ, καθώς ο πληθυσμός ήταν ανύπαρκτος. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τους στίχους του Σέρβου ποιητή Aleksa Šantić: Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba ne grije tako što ovo grije, grki su tamo zalogaji hljeba gdje svoga nema i gdje brata nije! [Μείνε εδώ, ο ήλιος του ουρανού κάποιου άλλου δεν είναι τόσο ζεστός όσο αυτός ο ουρανός, η μπουκιά του ψωμιού είναι πικρή εκεί, όπου δεν έχει κανείς δικό του, ούτε αδερφό!].

Στην τελετή παρευρέθησαν οι αντιπρόεδροι της Σερβικής και Κροατικής κυβέρνησης, Tomo Medved και Boris Milošević αντίστοιχα. Στις ομιλίες τους, ο Milošević και ο Medved τόνισαν ότι όλα τα αθώα θύματα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να τιμώνται, ότι είναι καιρός να αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. /ibna