Κοσσυφοπέδιο: Συμφωνία με την ΕΕ για προγράμματα ύψους 138 εκατ. ευρώ

Κοσσυφοπέδιο: Συμφωνία με την ΕΕ για προγράμματα ύψους 138 εκατ. ευρώ

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti υπέγραψε συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προγράμματα IPA 2019 και το δεύτερο μέρος, IPA 2020

Αυτό έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού της χώρας, όπου τονίστηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ωφεληθεί συνολικά 130 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

«Οι διαδικασίες για την έναρξη ισχύος αυτών των συμφωνιών θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, και με την έναρξη ισχύος τους, το Κοσσυφοπέδιο θα ωφεληθεί συνολικά 138 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, και αυτά τα κεφάλαια θα τεθούν σε χρήση σε συνδυασμό με περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ άλλων κεφαλαίων με τη μορφή δανεισμού από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για μεγάλα έργα υποδομής στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της γεωργίας, καθώς και την συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για ορισμένα από τα έργα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει άλλα 20,5 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορήγηση του προϋπολογισμού φέτος για να βοηθήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.

«Από αυτά τα προγράμματα, μεταξύ άλλων, το Κοσσυφοπέδιο θα ωφεληθεί 20,5 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορήγηση στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για να βοηθήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από αυτά τα προγράμματα θα προωθήσει την οικονομική επανενεργοποίηση της χώρας και θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση./ibna