Μαυροβούνιο: Στο 20% των περσινών επιπέδων η κίνηση στα σημεία διέλευσης συνόρων

Μαυροβούνιο: Στο 20% των περσινών επιπέδων η κίνηση στα σημεία διέλευσης συνόρων

Από τη μέρα που άνοιξαν τα σύνορα με τις χώρες της περιοχής στις 14 Αυγούστου, στις τρεις χερσαίες συνοριακές διαβάσεις προς το Μαυροβούνιο στο Herceg Novi – Debeli Brijeg, το Sitnica και το Kobila, η κυκλοφορία κυμάνθηκε περίπου στο 20% των επιπέδων της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η περισσότερη κίνηση καταγράφηκε στη συνοριακή διέλευση Sitnica με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ειδικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Δεν υπήρξαν σημαντικές ταλαντώσεις της κυκλοφορίας στην πιο πολυσύχναστη διέλευση με την Κροατία, δηλαδή τη Debeli Brijeg, ή τη μικρότερη διέλευση στο Kobila- με περισσότερους από 22.500 επιβάτες και σχεδόν 8.000 οχήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, από το άνοιγμα των συνόρων, 33.626 επιβάτες και 11.634 οχήματα διήλθαν του συνοριακού σταθμού Sitnica, που αντιστοιχεί στο 40% των επιπέδων του περασμένου έτους. Αυτή η διέλευση των συνόρων χρησιμοποιείται κυρίως από τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ η επαλήθευση εγγράφων και δοκιμών, ανάλογα με τον αριθμό των οχημάτων, των επιβατών και της ώρας της ημέρας, διαρκεί από δέκα λεπτά έως μια ώρα ή περισσότερο.

Από τις 15 Αυγούστου, 33.090 άτομα και 12.633 οχήματα καταγράφηκαν στη συνοριακή διάβαση Debeli Brijeg, η οποία κατέγραψε το 20% του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το σημείο διέλευσης Kobila κατέγραψε τη μικρότερη κίνηση, καθώς 1.465 άτομα και 671 οχήματα εισήλθαν/εξήλθαν από το Μαυροβούνιο, καταγράφοντας πτώση 90% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το Τμήμα Συνοριακής Αστυνομίας, οι επιβάτες διαθέτουν γενικά τα σωστά έγγραφα για το COVID-19, οπότε ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων επέστρεψε από τις συνοριακές διαβάσεις αφού δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι “δεν είναι ευχάριστο να περιμένει κανείς στην ουρά κάτω από τον ήλιο, αλλά αν είναι παρήγορο, σε πολλά σύνορα στην περιοχή και την Ευρώπη, υπάρχει αναμονή αρκετών ωρών”. Υπενθυμίζουν ότι υπήρχαν μεγάλες ουρές στη σήραγγα Karavanke στα σύνορα της Σλοβενίας με την Αυστρία. Οι ταξιδιώτες έπρεπε να περιμένουν από τις 6 π.μ. έως τη 1 μ.μ. μέσα στα οχήματά τους, χωρίς φαγητό και νερό, για να περάσουν τα σύνορα. Αυτή η αναμονή προκλήθηκε από τον νέο κανονισμό που σχετίζεται με το Covid-19, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να επιθεωρείται κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στην Αυστρία. /ibna