Βουλγαρία: Ξεκινούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές

Βουλγαρία: Ξεκινούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές αλλαγές

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του GERB και των άλλων κομμάτων ξεκινούν σήμερα στο κοινοβούλιο σχετικά με αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 120 υπογραφές βουλευτών προκειμένου να υποβληθεί το σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα ξεκινήσει τη διαδικασία. Η πρώτη συνάντηση από μια σειρά συνομιλιών θα γίνει με τον εταίρο του συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες (IMRO και NFSB) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με ανεξάρτητους βουλευτές.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Ανατολική Αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης, και για λογαριασμό του GERB θα παρευρεθούν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Tsveta Karayancheva, η ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας Δρ  Daniela Daritkova και η βουλευτής Menta Stoyanova.

Η διαδικασία συλλογής υπογραφών αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχει συνολικά 116 βουλευτές, και για να ξεκινήσει η διαδικασία, το κυβερνών κόμμα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή ανεξάρτητους βουλευτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση το BSP έχει ήδη ανακοινώσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες, ακολουθώντας τη θέση ότι το σημερινό κοινοβούλιο έχει εξαντληθεί και η επανεκκίνηση της πολιτικής κατάστασης πρέπει να περάσει από την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το MRF δεν έχει ακόμη επίσημη θέση για το θέμα, λέγοντας ότι θα την ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πιο αμφιλεγόμενο θέμα είναι η πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σώμα./ibna