Ρουμανία: Εκλέχθηκε Πρόεδρος του PSD ο Ciolacu

Ρουμανία: Εκλέχθηκε Πρόεδρος του PSD ο Ciolacu

Ο Marcel Ciolacu εξελέγη το Σάββατο, με 1.310 ψήφους, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD). Ο ανταγωνιστής του, πρώην υπουργός Οικονομικών Eugen Teodorovici, έλαβε μόλις 91 ψήφους.

Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατικών είπε ότι θέλει να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Σύμφωνα με το πολιτικό πρόγραμμα του Marcel Ciolacu με τίτλο “Ανασυγκρότηση του PSD – Ένα Αριστερό Πολιτικό Όραμα για ένα Ευρωπαϊκό Κόμμα”, ο στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι να παραμείνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη Ρουμανία.

Η μελλοντική ηγεσία του PSD αναφέρει ότι θα προωθήσει τα κατάλληλα άτομα στη δημόσια διοίκηση και ότι θα αποκηρύξει τον «νεποτισμό». Το PSD στοχεύει να γίνει το «κόμμα της μεσαίας τάξης», να υπερασπιστεί τους πολίτες της διασποράς, να υπερασπιστεί το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Η ομάδα του Ciolacu θέλει το PSD να απαλλαγεί από το παρελθόν και τους “πατερούληδες”, αλλά και από τις αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, οι οποίες “δεν θα αποτελούν πλέον θέμα προτεραιότητας για το PSD”. Η ομάδα διαχείρισης αποτελείται από τον Marcel Ciolacu – Πρόεδρο, τον Sorin Grindeanu – Πρώτη Αντιπρόεδρο, την Gabriela Firea – Πρώτη Αντιπρόεδρο, τον Paul Stănescu – Γενικό Γραμματέα, τον Vasile Dîncu – Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου. Το κόμμα θα έχει επίσης 12 αντιπροέδρους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Mihai Tudose, των πρώην υπουργών Lia Olguța Vasilescu και Titus Corlățean, και του νυν βουλευτή Claudiu Manda. Digi24

Το συνέδριο υιοθέτησε επίσης αλλαγές καταστατικού. Μία από τις κύριες αλλαγές είναι ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή μετονομάζεται σε Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο. Μια άλλη αλλαγή προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του PSD θα εκλέγεται από το συνέδριο ως μέλος της προτεινόμενης ηγετικής ομάδας. Θα προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και θα συντονίζει τη δραστηριότητα των τμημάτων, των φόρουμ, των συνασπισμών και των ενώσεων που σχηματίζονται στο πλαίσιο του κόμματος σε εθνικό επίπεδο.

Στο τέλος του συνεδρίου, ο Marcel Ciolacu δήλωσε ότι θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για οποιαδήποτε αποτυχία στις τοπικές εκλογές και πρόσθεσε ότι το κόμμα που θα κερδίσει τις δημοτικές εκλογές θα κερδίσει και τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σε άρθρο με τίτλο «Ποιος κάνει τη μεταρρύθμιση στο PSD;» της εφημερίδας Adevarul σημειώνεται ότι και οι 17 εκπρόσωποι του PSD που απαρτίζουν τη νέα ηγετική ομάδα ήταν υπολοχαγοί του πρώην προέδρου Liviu Dragnea. Αφού διορίστηκαν από τον τελευταίο σε υψηλά αξιώματα, μερικοί εξεγέρθηκαν και προσπάθησαν, μάταια, να ανατρέψουν τον «βαρόνο του Teleorman». Άλλοι ταπεινώθηκαν από τον κ. Dragnea, αλλά στη συνέχεια γονάτισαν μπροστά από τον αρχηγό του PSD σε αντάλλαγμα μια αργομισθία. Τώρα όλοι έχουν απορρίψει τον Dragnea και ισχυρίζονται ότι μεταρρυθμίζουν το κόμμα, καταλήγει η εφημερίδα./ibna