Μαυροβούνιο: Όλα έτοιμα για τις εθνικές εκλογές

Μαυροβούνιο: Όλα έτοιμα για τις εθνικές εκλογές

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Mevludin Nuhodžić “πιστεύει ακράδαντα” ότι η κοινωνία του Μαυροβουνίου είναι δημοκρατική, υπεύθυνη και ώριμη, και πως η ημέρα των εκλογών θα περάσει χωρίς απρόοπτα, καθώς οι πολίτες θα τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του COVID-19.

«Τα μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να απειλήσουν την εκλογική διαδικασία. Το Μαυροβούνιο διαθέτει ισχυρούς θεσμούς ικανούς και αποφασισμένους να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Δεν θα επιτρέψουν τη διαταραχή της δημόσιας τάξης και της ειρήνης την ημέρα των εκλογών», δήλωσε ο Nuhodžić σε συνέντευξή του στο Dnevne novine.

Πρoσ;eθεσε ότι έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα για την παρακολούθηση, τη ρύθμιση και την οργάνωση της εκτέλεσης των καθηκόντων που απορρέουν από τους εκλογικούς νόμους.

«Όλα τα καθήκοντα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία μας έχουν εκπληρωθεί εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου είναι εξοικειωμένοι με τις Τεχνικές Συστάσεις που παρέχονται από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή (SEC)», επισημαίνει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής εκλογικής επιτροπής (SEC) Aleksa Ivanović, o οργανισμός έχει εκπληρώσει όλες τις νομικές και λοιπές υποχρεώσεις του.

Ανέφερε ότι η SEC πραγματοποίησε όλες τις δραστηριότητες που προβλέπονται από το Νόμο για την Εκλογή Συμβούλων και Βουλευτών και το Χρονοδιάγραμα των Εκλογικών Δραστηριοτήτων.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος της εκλογικής διαδικασίας. Με βάση αυτό, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές», δήλωσε ο Ivanović στο πρακτορείο MINA.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του από την ημέρα των εκλογών και πώς θα λειτουργήσουν όλα λαμβάνοντας υπόψη την επιδημία του κορωνοϊού, υπενθύμισε ότι η SEC έχει υιοθετήσει τις Τεχνικές Συστάσεις για την επιδημιολογική προστασία σε περίοδο εκλογών.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, εάν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία τηρήσουν τα μέτρα, δηλαδή, φορούν μάσκες, γάντια και χρησιμοποιούν απολυμαντικά, η ημέρα των εκλογών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα μέτρα κατά του ιού Covid-19», δήλωσε ο Ivanović.

Έξι συνασπισμοί και πέντε πολιτικά κόμματα ρίχνονται στη μάχη των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο. 540.026 πολίτες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους σε 1.217 εκλογικά τμήματα στο Μαυροβούνιο, με τον αριθμό να παραμένει σε επίπεδα ίδια με τις προηγούμενες εκλογές. /ibna