Ρουμανία: Αναγνώστηκε η πρόταση μομφής στην Ολομέλεια

Ρουμανία: Αναγνώστηκε η πρόταση μομφής στην Ολομέλεια

Η πρόταση μομφής που υπέβαλε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), υπογεγραμμένη από 205 βουλευτές και με τίτλο “Η κυβέρνηση PNL, από την πανδημία κορωνοϊού στην πανδημία δωροδοκίας”, διαβάστηκε την Πέμπτη, στη σύνοδο της ολομέλειας, για 50 λεπτά, από τον γερουσιαστή του PSD Lucian Romaşcanu, παρουσία 173 βουλευτών, του Πρωθυπουργού Ludovic Orban και αρκετών μελών της κυβέρνησης.

Οι υπογράφοντες την πρόταση πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Orban απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομίας. Κατηγορούν την κυβέρνηση για ασυνεπή νομοθεσία, καταναγκαστικά μέσα που χρησιμοποιούν οι αρχές κατά του πληθυσμού, οικονομική και δημοσιονομική καταστροφή, «χάος» στην εκπαίδευση. Τέλος, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι λόγω της φιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία λένε ότι έχει “ανεπανόρθωτα” χάσει την αξιοπιστία της, η χώρα κινείται γρήγορα προς την ύφεση, τη λιτότητα και τη σοβαρή φτώχεια του πληθυσμού.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε στο τέλος της έκτακτης συνόδου του Κοινοβουλίου ότι η πρόταση μομφής του PSD είναι «χειριστική» και αντιπροσωπεύει «μια σειρά ψεμάτων» και ανακοίνωσε την απόφαση των φιλελεύθερων να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR), προκαλώντας μια νομική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου που συνδέεται με την κατάθεση της πρότασης μομφής από το PSD κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου που συγκλήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διακοπών και όχι κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνόδου.

Ο Προϊστάμενος της Καγκελαρίας του Πρωθυπουργού,  Ionel Danca επιβεβαίωσε σήμερα, ότι έχει επικοινωνήσει με το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) σχετικά με την κατάθεση της πρότασης μομφής και ζητά από το PSD να αναβάλει τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής για μετά την απάντηση του CCR .

Σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας (CCR), Augustin Zegrean, δεν υπάρχει νομική σύγκρουση συνταγματικού χαρακτήρα μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι το Κοινοβούλιο θα ασκεί τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια δύο τακτικών συνόδων, με τη δυνατότητα σύγκλησης έκτακτης συνόδου κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός Πρόεδρος του PSD Marcel Ciolacu απάντησε λέγοντας ότι η παραπομπή του CCR ήταν απλώς ένα «κόλπο» για να κάνει την κυβέρνηση να κερδίσει λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή του Pro Romania, Adrian Țuțuianu, υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα, διότι η πρόταση μομφής θα μπορούσε να προωθηθεί μόνο σε μια τακτική σύνοδο του Κοινοβουλίου. Είπε, ωστόσο, ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν την πρόταση μομφής.

Η ημερομηνία ψηφοφορίας της πρότασης μομφής θα καθοριστεί κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του PSD (CExN) που θα διεξαχθεί σήμερα./ibna