Η Κροατία και η Σερβία σκοπεύουν να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία

Η Κροατία και η Σερβία σκοπεύουν να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία

Οι Πρόεδροι των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Σερβίας και της Κροατίας Marko Čadež και Luka Burilović αντίστοιχα, συμφώνησαν σε συνάντηση στο Ζάγκρεμπ ότι τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Σερβίας και της Κροατίας, την προσεχή περίοδο θα εντείνουν τη συνεργασία για να επιτρέψουν στα μέλη τους νέα επιχειρηματικά έργα, ευκολότερες επιχειρήσεις και γρηγορότερα υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης που προκαλείται από την πανδημία COVID-19. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να διοργανωθεί επιχειρηματικό φόρουμ Σέρβων και Κροατών επιχειρηματιών τον Οκτώβριο, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Τα δύο επιμελητήρια προτείνουν στις κυβερνήσεις τη διενέργεια μικτής επιτροπής για την εφαρμογή και την ενθάρρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κροατίας ταυτόχρονα με το επιχειρηματικό φόρουμ στο Βελιγράδι, με πρωταρχικό στόχο την εξεύρεση λύσεων για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των συνόρων για επιχειρηματίες.

«Το επίκεντρο των συμμετεχόντων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ θα είναι οι κατασκευές, η ενέργεια και ο τουρισμός, τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ενώ έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση κρασιών από τη Σερβία και την Κροατία. Το φόρουμ στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, στον προσδιορισμό και στον καθορισμό τομέων προτεραιότητας για τη συνεργασία, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την κοινή αντιπροσώπιση σε τρίτες αγορές», δήλωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Προκειμένου να παρουσιάσουν καλύτερα το κρασί και τις γαστρονομικές δυνατότητες των δύο χωρών, οι Σέρβοι και Κροάτες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σπεσιαλιτέ τους σε μια κοινή παρουσίαση προϊόντων κατά τη διάρκεια της αγοράς Advent, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο στο Ζάγκρεμπ.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Σερβίας και Κροατίας αυξάνονται, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια, το επίπεδο των συναλλαγών αυξήθηκε περισσότερο από το ήμισυ, φτάνοντας στα 1.086 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

«Οι συνέπειες αυτής της κρίσης υγείας στην οικονομία είναι μεγάλες, αν και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με τις αρχές της πανδημίας. Ως εκ τούτου, συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους τα εμπορικά επιμελητήρια μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία και να παρέχουν νέα επιχειρηματικά σχέδια στα μέλη μας στο το φθινόπωρο», δήλωσε ο Burilović, ανακοινώνοντας τη σύσταση Μικτής Επιτροπής για την Προώθηση των Οικονομικών Δραστηριοτήτων της Κροατίας και της Σερβίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, τελωνείων και κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις μεγάλες εκθέσεις στη Σερβία έχουν ακυρωθεί, και έτσι πολλές κροατικές εταιρείες έχουν χάσει την πλατφόρμα για την προώθηση των προϊόντων τους. Αυτή η αβεβαιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα και γι’ αυτό τα εμπορικά επιμελητήρια θέλουν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και να στείλουν μηνύματα ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει, πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται./ibna