Είναι επίσημο: Η Σλοβενία ​​συμπεριέλαβε την Κροατία στην “κόκκινη λίστα” για τον COVID-19

Είναι επίσημο: Η Σλοβενία ​​συμπεριέλαβε την Κροατία στην “κόκκινη λίστα” για τον COVID-19

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε στη σύνοδο την Πέμπτη την απόφαση να συμπεριληφθεί η Κροατία στην «κόκκινη λίστα», καθώς η γειτονική χώρα ξεπέρασε τις 40 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους την Τετάρτη. Η υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από την Κροατία και άλλα σχετικά μέτρα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Aleš Hojs, ο οποίος παρέστη τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης, μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων Aleksandra Pivec και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Jelko Kacin.

Το μέτρο καραντίνας για την Κροατία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, 21 Αυγούστου 2020, και θα εφαρμοστεί σε όποιον αποφασίζει να ταξιδέψει πέρα ​​από τα σύνορα μετά την ημερομηνία αυτή. Ωστόσο, όσοι περνούν επί του παρόντος τις διακοπές τους στην Κροατία, ή είναι εκεί για άλλους λόγους, μπορούν να επιστρέψουν στη Σλοβενία ​​χωρίς να πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, το αργότερο στις 23.59. Ο Υπουργός προειδοποίησε ρητά τους πολίτες να μην περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα και να προσπαθήσουν να επιστρέψουν νωρίτερα ενόψει της κατάστασης στα σύνορα.

Από την Πέμπτη, το διάταγμα για τη διέλευση των συνόρων περιλαμβάνει ένα ειδικό τμήμα που είναι αφιερωμένο και στις τέσσερις γειτονικές χώρες και ορίζει όλες τις εξαιρέσεις στις οποίες τα σύνορα μπορούν να διασχίζονται χωρίς να χρειάζεται καραντίνα. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και πλοίων μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους κατά την περίοδο καραντίνας για να διευθετούν τα πιο επείγοντα ζητήματα, αλλά πρέπει να επιστρέφουν στη Σλοβενία ​​εντός 48 ωρών. Υπάρχουν περισσότερες από είκοσι εξαιρέσεις στην καραντίνα, μερικές από τις οποίες θα απαιτήσουν την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον COVID-19. «Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι αθλητές που ταξιδεύουν στην Κροατία για υψηλού επιπέδου διαγωνισμούς. Άλλες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν άτομα με θέματα που δεν μπορούν να αναβληθούν ή ιατρικές διαδικασίες και διασυνοριακούς μετακινούμενους», δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί και θα εξετάζει την κατάσταση στην Κροατία σε εβδομαδιαία βάση και θα αποφασίζει για τυχόν αλλαγές στα μέτρα καθώς εξελίσσονται τα πράγματα. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαιρέσεις, όπου οι ισχύοντες κανόνες θα αλλάξουν εάν αποδειχθούν απαραίτητοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι κανόνες που αφορούν τη συγκέντρωση πολιτών σε ομάδες 50 και 500 θα παραμείνουν σε ισχύ αμετάβλητοι./ibna