Τουρκία: Επικοινωνία Cavusoglu με Lavrov και συνάντηση με την Συριακή αντιπολίτευση

Τουρκία: Επικοινωνία Cavusoglu με Lavrov και συνάντηση με την Συριακή αντιπολίτευση

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu είχε τηλεφωνική επικοινωνία την  Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην τηλεφωνική επικοινωνία Cavusoglu και Lavrov  συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τη Συρία.

Παρά τις διαφορές στην πολιτική των δυο χωρών περισσότερο για τη Λιβύη και λιγότερο για τη Συρία, Ρωσία και Τουρκία έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την επίλυση των κρίσεων μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Mevlut Cavusoglu στο υπουργείο Εξωτερικών υποδέχθηκε ξεχωριστά το νέο μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στη Συρία που είναι γνωστή ως  Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή, Anas al-Abdah, τον Πρόεδρο της Συριακής Αντιπολίτευσης και του Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών Δυνάμεων, Naser al-Hariri και τον επικεφαλής της συριακής προσωρινής κυβέρνησης, Abdullah Rahman Mustafa.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω Twitter ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Συριακής Διαπραγματευτικής Επιτροπής Abdah συναντήθηκαν πριν από τον τρίτο γύρο της Συνταγματικής Επιτροπής.

Ο Cavusoglu δήλωσε ότι συνεχάρη τον Abdah ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Συριακής Διαπραγματευτικής Επιτροπής και επανέλαβε τη σημασία και την στήριξη της Τουρκίας στην πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε με την υποστήριξη και της Τουρκίας.

Ενώ ο ΥΠΕΞ σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Συριακής Αντιπολίτευσης και του Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών Δυνάμεων, Nasser Al Hariri τόνισε ότι στον ίδιο εξέφρασε τα συγχαρητήρια του λόγω της εκλογής του ως πρόεδρου του Συνασπισμού, που είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τις προσπάθειες για την πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση και τις εξελίξεις στο πεδίο ενώ  επίσης επανέλαβε την στήριξη της Τουρκίας στη συριακή αντιπολίτευση.

Τέλος σχετικά με τη συνάντηση με τον επικεφαλής της συριακής προσωρινής κυβέρνησης, Abdullah Rahman Mustafa ανέφερε ότι εκτιμούν την επιτυχημένη εργασία που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό των Σύρων αδελφών τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας./ibna