Σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο κάλεσε ο Προέδρος Iohannis τις αρχές και την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο κάλεσε ο Προέδρος Iohannis τις αρχές και την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος Klaus Iohannis δήλωσε ότι η εκλογική απάτη στη Λευκορωσία, η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών καθώς και η απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν συλληφθέντες διαδηλωτές απαιτούσαν απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον αρχηγό κράτους της Ρουμανίας, η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι «ανησυχητική», ενώ «διαφανείς έρευνες» για όλες τις παραβιάσεις που παρατηρήθηκαν είναι απαραίτητες, έτσι ώστε οι δράστες τους να κριθούν ένοχοι.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος ζήτησε την έγκριση κυρώσεων εναντίον όσων είναι ένοχοι εκλογικής απάτης και βίας κατά ειρηνικών πολιτών. Ο κ. Iohannis τόνισε την ανάγκη «βαθιάς» αξιολόγησης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκορωσίας, σεβόμενοι τις φιλοδοξίες των Λευκορώσων για δημοκρατία και ελευθερία που πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της χώρας.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουμε έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των αρχών της Λευκορωσίας, της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και των εκπροσώπων των διαδηλωτών. Αυτή είναι η μόνη λύση για τη μείωση των εντάσεων και την επίτευξη ειρηνικής μετάβασης», επέμεινε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Iohannis επέμεινε ότι οι 120 Ρουμάνοι στρατιώτες που βρίσκονται στο Μάλι είναι ασφαλείς, παρά τις εντάσεις που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα. Οι ρουμανικές αρχές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι «έτοιμες να δράσουν, εάν χρειαστεί».

Όσον αφορά θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο αρχηγός του κράτους είπε ότι η πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, της οικονομικής κρίσης και κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών διακοπών, ήταν “ακατάλληλη”. Είπε ότι η πρόταση εγείρει «υποψίες για αντισυνταγματικότητα» και ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν «κυνισμό και ανευθυνότητα».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν σε σχετικά ασφαλείς συνθήκες, ελπίζοντας ότι βάσει των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ο αριθμός των λοιμώξεων δεν θα αυξηθεί εκθετικά. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη της επιδημίας, καθώς «είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποια θα είναι η κατάσταση σε δύο, τρεις ή πέντε εβδομάδες»./ibna