Β-Ε: Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα συνεχίσει να μεταφέρει μετανάστες στο USC, παρά την απαγόρευση, λέει ο Dodik

Β-Ε: Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα συνεχίσει να μεταφέρει μετανάστες στο USC, παρά την απαγόρευση, λέει ο Dodik

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θα σεβαστεί την απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Καντονιού της Una-Sana (USC) σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς μεταναστών σε αυτό το καντόνι.

«Οι μετανάστες που διέρχονται από την επικράτεια της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα μεταφερθούν στον τελικό προορισμό (στη συνοριακή γραμμή με την USC) και θα τους δείξουν την έξοδο από εκεί», δήλωσε ο Milorad Dodik στην N1 Television.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα συμβεί στους μετανάστες μετά την απόφαση της Task Force του USC την Τετάρτη να απαγορεύσει τη μεταφορά μεταναστών προς και εντός αυτού του καντονιού, και το γεγονός ότι περίπου 300 μετανάστες εισέρχονται σε αυτό το καντόνι από τη Δημοκρατία Σέρπσκα κάθε εβδομάδα, ο Dodik τονίζει ότι η πολιτική της Δημοκρατίας Σέρπσκα για τους μετανάστες είναι γνωστή.

«Καταγράφοντας αναφορές πολιτών στην αστυνομία, γνωρίζουμε πού βρίσκονται και ποιες διαδρομές ακολουθούν. Οι μετανάστες δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια της Δημοκρατίας Σέρπσκα, να διαπράττουν πιθανά εγκλήματα και να ασκούν πίεση στον πληθυσμό», επεσήμανε ο Dodik.

Εξήγησε ότι είχαν ληφθεί ορισμένα μέτρα εντός των οποίων μεταφέρθηκαν μετανάστες από το Bijeljina στο μέρος που θέλουν, το οποίο ήταν κυρίως το καντόνι Una-Sana.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίδραση του πληθυσμού της Δημοκρατίας Σέρπσκα σε τέτοια μέτρα είναι εξαιρετική.

«Καταλαβαίνω για τους κατοίκους του καντονιού Una-Sana, αλλά δεν θα σταματήσουμε την πρακτική της συγκέντρωσης μεταναστών και της μεταφοράς τους όπου θέλουν εκτός της Δημοκρατίας Σέρπσκα · δεν θα υπάρχουν συλλογικά κέντρα εδώ», δήλωσε ο Dodik.

Ο ίδιος διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Δημοκρατία Σέρπσκα είχε απαγορεύσει να μην αφήσει τους ανθρώπους να εισέλθουν στη Δημοκρατία Σέρπσκα από αυτό το καντόνι Una-Sana ή από την Ομοσπονδία της Β-Ε. «Λοιπόν, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε ξεσηκωθεί και θα το είχε κάνει ένα θέμα», δήλωσε ο Dodik.

Η Ομάδα Εργασίας της Una-Sana ανέθεσε στην Αστυνομική Διοίκηση του Καντονικού Υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργήσει μόνιμα σημεία ελέγχου στις εισόδους του καντονιού και να αποτρέψει μια επιπλέον εισροή μεταναστών.

Στα συμπεράσματα που κατέληξαν την Τετάρτη με σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας-επιδημιολογικής κατάστασης λόγω της υπερβολικής εισροής μεταναστών σε αυτήν την περιοχή, η Task Force απαγόρευσε την παροχή στέγασης στους μετανάστες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της καντονίας./ibna