Μαυροβούνιο: Το κράτος βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λέει ο Pažin

Μαυροβούνιο: Το κράτος βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λέει ο Pažin

Το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει την πορεία του ευρωπαϊκού μέλλοντος ή θα επιστρέψει στο περιθώριο της βαλκανικής ερημιάς, δήλωσε ο Zoran Pažin, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS).

Όπως ανακοινώθηκε, το DPS διοργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα δημόσια συζήτηση στο Cetinje με θέμα η “Κρατική ταυτότητα του Μαυροβουνίου”.

Ο Pažin είπε ότι το DPS έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα, την ετοιμότητα και τη δύναμη να υπερασπιστεί την κοινωνία των πολιτών στο Μαυροβούνιο.

«Το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει δυναμικά την πορεία του ευρωπαϊκού μέλλοντος, δίπλα-δίπλα με τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά έθνη, ή θα επιστρέψει στο περιθώριο της βαλκανικής ερημιάς», δήλωσε ο Pažin.

Ο ίδιος είπε ότι οι πιο σημαντικές και παλαιότερες αξίες στο Μαυροβούνιο είναι εκείνες που δεν διαχωρίζουν τους πολίτες από τη θρησκεία και το έθνος, αλλά ενώνουν τους πολίτες μέσω των αξιών του αντιφασισμού, της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αμοιβαίας αλληλεγγύης.

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μετρηθούν σε εθνικό επίπεδο σε 30 χρόνια ή ποτέ με τον τρόπο που μας προσφέρει η πολιτική εναλλακτική λύση», τόνισε ο Pažin.

Μιλώντας για τις δεσμεύσεις του προγράμματος DPS, ο Pažin είπε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση των τριών πυλώνων, της γνώσης, των θεσμών και του πολιτισμού προκειμένου να βελτιώσει την κρατική του ταυτότητα.

Δήλωσε ότι η γνώση είναι ένας πόρος στον οποίο όλοι πρέπει να βασίζονται και τόνισε ότι το Μαυροβούνιο θα είναι τόσο ισχυρό όσο τα θεσμικά του όργανα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το κοινό υπόκειται στην ύπουλη θέση ότι τα πολιτιστικά αγαθά του Μαυροβουνίου δεν είναι Μαυροβούνια, αλλά ανήκουν σε κάποιον άλλο.

«Εάν το Μαυροβούνιο δεν έχει τη δική του πολιτιστική κληρονομιά και ανήκει σε κάποιον άλλο, τότε δεν υπάρχει κρατική ταυτότητα του Μαυροβουνίου. Εάν όχι, είναι γνωστό τι έπεται – η εξαφάνιση του κράτους του Μαυροβουνίου. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό και πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτό το ενδεχόμενο με δημοκρατικό τρόπο», κατέληξε ο Pažin./ibna