Κροατία: Διαιρεμένες οι ευρωπαϊκές χώρες για την κατάσταση με τον COVID-19 στην Κροατία

Κροατία: Διαιρεμένες οι ευρωπαϊκές χώρες για την κατάσταση με τον COVID-19 στην Κροατία

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε την Πέμπτη ότι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού απαιτεί μια προσεκτική προσέγγιση για την προστασία της εθνικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας, και ζήτησε επίσης προσοχή σε προσωπικές επαφές, ιδίως μεταξύ των νέων.

Σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Plenković είπε ότι στην τρέχουσα κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μια παγκόσμια αύξηση του αριθμού των νέων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, «πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ εγρήγορση και πολύ προσεκτικοί, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, την οικονομία μας και τους χώρους εργασίας».

Σημείωσε ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι οι νέες λοιμώξεις στην Κροατία ήταν περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα.

«Μόνο περίπου 120 άτομα νοσηλεύονται και λίγο περισσότεροι από δέκα βρίσκονται σε αναπνευστήρες. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχουμε κατά νου τη διαφορά μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί και εκείνων που έχουν αναπτύξει τα συμπτώματα», δήλωσε ο Plenković.

«Οι νέες περιπτώσεις πρόσφατα ήταν νέοι και άνθρωποι που επέστρεψαν από τις διακοπές. Γι’ αυτό καλώ σε όλους τους συμπολίτες μας, ιδίως τους νέους, να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αποφύγουν στενή επαφή που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μετά την Αυστρία, αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, έβαλαν την Κροατία στον «κόκκινο κατάλογο» χωρών που δεν είναι ασφαλείς όσον αφορά τον κορωνοϊό. Η Σλοβενία ​​κάλεσε τους πολίτες της να επιστρέψουν πίσω για να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Οι αρχές στη Σλοβενία ​​αναφέρθηκαν στα πάρτι στην παραλία, ως το κύριο πρόβλημα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στην Κροατία. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δύο κομητείες στην Κροατία βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη».

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η Ελβετία τοποθέτησε την Κροατία στον «πράσινο κατάλογο» ασφαλών χωρών. “Η ένταξη της Κροατίας στον κατάλογο ασφαλών χωρών για την πραγματοποίηση ταξιδιών στην ελβετική αγορά αποτελεί επιβεβαίωση ότι σε ορισμένες χώρες εξακολουθούμε να θεωρούμαστε σταθερός και ασφαλής τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις των χωρών, εκτός από η επιδημιολογική κατάσταση επηρεάζεται επίσης από τα οικονομικά συμφέροντα κάθε χώρας», δήλωσε ο διευθυντής του Κροατικού Τουριστικού Συμβουλίου, Kristjan Staničić./ibna