Τουρκία: Για Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη συζήτησαν Stoltenberg – Cavusoglu

Τουρκία: Για Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη συζήτησαν Stoltenberg – Cavusoglu

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020.

Συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το καλύτερο συμφέρον της περιοχής και ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο Jens Stoltenberg υπενθύμισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι έχουν του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, συνεργαζόμενοι με όλους τους άλλους Συμμάχους για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

Για τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως το έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Τόνισε ότι όλα τα κόμματα στη Λιβύη, και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να υποστηρίξουν τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο Jens Stoltenberg εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία συμπληρώνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη./ibna