Τουρκία: Ορισμένα δυτικά κράτη βάζουν το συμφέρον πάνω από την ευσπλαχνία, δήλωσε ο Şentop

Τουρκία: Ορισμένα δυτικά κράτη βάζουν το συμφέρον πάνω από την ευσπλαχνία, δήλωσε ο Şentop

Ο Πρόεδρος του Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mustafa Şentop κάλεσε τα έθνη να δώσουν προσοχή στην ανθρωπιστική και ευσυνείδητη διάσταση της μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια του πέμπτου παγκόσμιου συνεδρίου των Προέδρων των Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κρατήσει τους πρόσφυγες έξω από τα σύνορά τους σε αντίθεση με τις δικές τους αξίες και τις διεθνείς συμφωνίες, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας.

«Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τις πόρτες τους για τους Σύρους, έχτισαν νέα σύνορα και έβαλαν συρματοπλέγματα στα σύνορα αντιφάσκοντας με τις αξίες τους και παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη», δήλωσε ο Mustafa Şentop.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Ανθρώπινη κινητικότητα για την επιδίωξη μιας καλύτερης ζωής: προκλήσεις, ευκαιρίες και λύσεις», ο Şentop είπε ότι ορισμένες χώρες εξετάζουν το ζήτημα της μετανάστευσης μόνο από την άποψη της ασφάλειας και των συμφερόντων τους και αγνοούν την ανθρωπιστική και ευσυνείδητη διάσταση.

«Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, όπως η ξενοφοβία και τα αντίληψη κατά των μεταναστών στην κοινωνία.”

Είπε ότι η μετανάστευση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υλικό για τους λαϊκιστικούς λόγους της εσωτερικής πολιτικής.

Ο Şentop τόνισε ότι οι πόλεμοι, οι ξένες επεμβάσεις και οι εσωτερικές συγκρούσεις προκαλούν την εγκατάλειψη από εκατομμύρια ανθρώπους των πατρίδων τους κάθε χρόνο.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι διέφυγαν από προβλήματα όπως η αστάθεια, η πείνα και η φτώχεια και αγωνίζονται να επιβιώσουν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υπενθύμισε ότι ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη γειτονική Συρία, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση μετανάστευσης και εκτόπισε περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, η Τουρκία σήμερα φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και τους παρέχει στέγη, διατροφή, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη «χωρίς να τους χωρίσει από τους δικούς της πολίτες.»

Σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να δείξει αρκετή αλληλεγγύη σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, ο Şentop είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που καυχόνται για την οικονομική τους ευημερία γύρισαν την πλάτη τους σε άτομα που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

«Ως Τουρκία, αγκαλιάσαμε ανθρώπους όλων των ειδών θρησκείας, γλωσσών και εθνοτικών καταβολών χωρίς διακρίσεις», πρόσθεσε./ibna