Βόρεια Μακεδονία: Τους πυλώνες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης κατέθεσε ο Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Τους πυλώνες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης κατέθεσε ο Zaev

Το SDSM και το DUI εναρμονίζουν τα προεκλογικά τους προγράμματα σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σύντομα, αλλά η νέα κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ως υπουργικό συμβούλιο με δεσμευμένες υπογραφές, δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Zoran Zaev σε συνέντευξη Τύπου μετά τη χτεσινή σύνοδο του κεντρικού συμβουλίου του κόμματος. Οι εταίροι του συνασπισμού θα λάβουν αποφάσεις από κοινού, δήλωσε ο Zaev, τονίζοντας ότι οι βασικοί πυλώνες του μελλοντικού έργου της κυβέρνησης θα είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις κεφαλαίου, στη συνέχεια το κράτος δικαίου, η εξυγίανση του δικαστικού σώματος και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων και η διαπραγμάτευση για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Zaev εξήγησε ότι ο αριθμός των υπουργών στην κυβέρνηση μειώνεται από τους 26 σήμερα σε 19. Οι 11 από αυτούς θα είναι από τον συνασπισμό “Μπορούμε”.
«Από αυτούς που προτείνονται από το SDSM, έχουμε τέσσερις γυναίκες και άνδρες υπουργούς. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την ενθάρρυνση της ισότητας των φύλων στην κοινωνία», δήλωσε ο Zaev. Οι υπουργοί θα είναι η Radmila Sekernska (Άμυνας), η Mila Carovska (Παιδείας), η Jagoda Shahpaska (Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων) και η Irena Stefovska (Πολιτισμού).

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αναπληρωτές πρωθυπουργούς, τρεις θα προταθούν από το SDSM και ένας από το DUI. Αλλά ο Artan Grubi του DUI, ο οποίος θα είναι αναπληρωτής Πρωθυπουργός για το πολιτικό σύστημα, θα είναι ο πρώτος αναπληρωτής του. Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Zaev, ότι ο Grubi θα αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό όταν δεν θα είναι σε θέση να προεδρεύει των συνεδριάσεων ή να δέχεται καλεσμένους σε περίπτωση απουσίας του. «Αλλά η υπογραφή των αποφάσεων παραμένει στον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Zaev.

Οι άλλοι αναπληρωτές πρωθυπουργοί είναι ο Nikola Dimitrov (για την ευρωπαϊκή πολιτική), ο Fatmir Bykyqi (για την οικονομική πολιτική) και ο Ljupco Nikolovski (για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αειφόρου ανάπτυξης και του ανθρώπινου δυναμικού).

Οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τον ρόλο του Nikolovski, οπότε ο Zaev εξήγησε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του νέου υπουργικού συμβουλίου και το έργο του Γενικού Γραμματέα του SDSM θα είναι πολύ σημαντικό εδώ. Είναι ενδιαφέρον ότι η Rsdmila Sekerinska, η οποία είναι αντιπρόεδρος του SDSM, δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αλλά μόνο Υπουργός Άμυνας.

Ο Zoran Zaev ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης θα σχηματιστούν πολλές ευρύτερες γραμματείες και διευθύνσεις που θα εργαστούν σε συγκεκριμένα ζητήματα της λειτουργίας της χώρας.

Ευχαρίστησε τους προηγούμενους υπουργούς που πρότειναν οι SDSM, Renata Trenevska-Deskoska, Goran Sugarevski, Damjan Manchevski, Robert Popovski, Edmond Ademi και τόνισε ότι σίγουρα θα έχουν θέση σε ορισμένα άλλα θεσμικά όργανα.

«Η κυβέρνηση χρειάστηκε ανανέωση», εξήγησε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Zaev.

Ο ηγέτης του SDSM δεν θέλησε να αφήσει διλήμματα σχετικά με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και είπε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί αφιερωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών και της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Το κεντρικό συμβούλιο εξέλεξε την νέα βουλευτή Sanja Lukarevska ως πρόεδρό του για το επόμενο έτος. Αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει το κομματικό μετεκλογικό συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, ανάλογα με την κατάσταση με τον κορωνοϊό./ibna