ΕΕ: Παρεμβάσεις για την Τουρκία πραγματοποίησαν Αναστασιάδης Μητσοτάκης στην Έκτακτη Σύνοδο του ΕΣ

ΕΕ: Παρεμβάσεις για την Τουρκία πραγματοποίησαν Αναστασιάδης Μητσοτάκης στην Έκτακτη Σύνοδο του ΕΣ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Κατά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την έντονη του ανησυχία τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα, όσο και για τη χρήση υπέρμετρης βίας κατά των πολιτών. Τόνισε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άμεση και αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια σθεναρή προσέγγιση πρέπει να ακολουθείται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το κράτος δικαίου ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επισήμανε ότι η Ένωση δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αντιθέτως πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές και αξίες της και να ενεργεί όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών. Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της Λευκορωσίας με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών, ως επίσης να τερματιστεί άμεσα η περαιτέρω χρήση βίας ενάντια των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Αφού επισήμανε ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία. Όπως είχε εκ των προτέρων ενημερώσει, ο Νίκος Αναστασιάδης ήγειρε εκ νέου το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη για πιο δυναμική αντίδραση της ΕΕ, λήψη επιπλέον μέτρων και άσκηση αυστηρότερων πιέσεων προς την Άγκυρα για άμεσο τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας που συνιστά παραβίαση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ.

Για την τουρκική προκλητικότητα και παράνομη δράση μίλησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Στα συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, όπου αναφέρεται για την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και των σχέσεων με την Τουρκία. Ανησυχούμε όλο και περισσότερο για τις αυξανόμενες εντάσεις και τονίσαμε την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση».

«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και υπενθυμίσαμε και επαναβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά κατά τη σύνοδό μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα τεθούν επί τάπητος» σημείωσε ο Charles Michel./ibna