Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τις τοπικές εκλογές

Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διεργασίες για τις τοπικές εκλογές

Ενόψει των τοπικών εκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν οποιαδήποτε συμμαχία με το Κόμμα Ανθρωπιστικής Δύναμης (PPUSL), με τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) ή με την Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR), ενώ οι φιλελεύθεροι δεν υποχώρησαν στην “τεράστια πίεση” που ασκήθηκε από το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP).

Σύμφωνα με κύριο άρθρο του G4media, το γεγονός ότι τίθενται στην άκρη τα μικρά κόμματα, γνωστών για τα μπλοκαρίσματα και τις παρασκηνιακές ρυθμίσεις, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία απλοποίησης του πολιτικού φάσματος, “ένα βήμα προς μια πιο συνεκτική λήψη αποφάσεων”.

Σε ένα πλαίσιο όπου τα μεγάλα κόμματα έχουν «συνειδητοποιήσει περισσότερο τη δύναμή τους», έχει παίξει σημαντικό ρόλο η εμφάνιση της συμμαχίας USR PLUS, ως ο τρίτος πόλος εξουσίας στην πολιτική σκηνή και η «μεταρρυθμιστική πίεση» που ασκείται από αυτά τα δύο νέα κόμματα που συγχωνεύονται.

Επιπλέον, το να αγνοηθεί η Δημοκρατική Ένωση των Μαγυάρων της Ρουμανίας (UDMR), “ενός κεντρικού κόμματος που ειδικεύεται σε πολιτικές συναλλαγές σε περιόδους κρίσης”, θα κινδύνευε να αφήσει περίπου ένα εκατομμύριο Μαγυάρων χωρίς πολιτική εκπροσώπηση. Αυτή η κατάσταση δεν θα ήταν «επωφελής» για τη δημοκρατία, θα έδινε στους ηγέτες των Μαγυάρων την ευκαιρία να «θυματοποιηθούν», ενθαρρύνοντας έναν «ριζοσπαστικό και αυτόνομο» διάλογο και οδηγώντας στην απομόνωση τις ουγγρικές κοινότητες, «σενάριο με επικίνδυνα αποτελέσματα» , καταλήγει ο αρθρογράφος./ibna