Βόρεια Μακεδονία: Στα κομματικά όργανα των SDSM-DUI η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

Βόρεια Μακεδονία: Στα κομματικά όργανα των SDSM-DUI η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

Τα ανώτατα κομματικά όργανα των SDSM και DUI σήμερα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία  επιτεύχθηκε χθες από τους ηγέτες των δύο κομμάτων Zoran Zaev και Ali Ahmeti.

Στο SDSM θα πραγματοποιηθεί σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης στις 20:00 ενώ προηγουμένως αναμένεται ότι θα υπάρξει συνάντηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός Zoran Zaev χθες σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση με τον Ahmeti ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έκθεση για τη συμφωνία στα ανώτατα όργανα του κόμματος και θα ενημερώσει τους εταίρους από τον συνασπισμό “Μπορούμε” και το DPA, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Τα κόμματα Besa, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το DOM και άλλα είναι μέρος του συνασπισμού «Μπορούμε».

Το DUI έχει ήδη ανακοινώσει ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του κόμματος στις 18:00 στο Tetovo για να συζητηθούν οι εκλογές της 15ης Ιουλίου και ο Ahmeti θα ενημερώσει για τη συμφωνία συνασπισμού με το SDSM.

Εκτός από το γεγονός ότι ο Talat Xhaferi παραμένει Πρόεδρος της Συνέλευσης, προς το παρόν δεν αποκαλύπτονται επίσημα οι αποφάσεις των προσώπων για τις υπουργικές θέσεις.

Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιωθεί το αργότερο την Παρασκευή, με την ψήφο για την εκλογή νέου προέδρου. Ο Xhaferi δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε θα προγραμματίσει την επανάληψη της συνεδρίασης για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μέσα ενημέρωσης γράφουν ανεπίσημα για τις συμφωνημένες υπουργικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση, αλλά τα περισσότερα αναφέρονται στα κόμματα του αλβανικού μπλοκ. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε ο Zaev θα ανακοινώσει τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης. Χθες ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και ότι δεν θα υπάρχουν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση χωρίς χαρτοφυλάκιο./ibna