Βόρεια Μακεδονία: Συμφώνησαν Zaev- Ahmeti για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Βόρεια Μακεδονία: Συμφώνησαν Zaev- Ahmeti για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο αρχηγός του SDSM, Zoran Zaev, μετά τη συνάντηση στο Κοινοβούλιο με τον αρχηγό του DUI Ali Ahmeti, δήλωσε ότι είχε μια επιτυχημένη συνάντηση και επιβεβαίωσε το πλαίσιο για τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό και την κυβέρνηση, η οποία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα λειτουργήσει αφιερωμένη στα συμφέροντα των πολιτών. Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Zaev, θα τεθεί πριν σε ψηφοφορία από τα ανώτατα όργανα και των δύο κομμάτων, και το SDSM θα κάνει το ίδιο πριν από το DUI ως μελλοντικό εταίρο.

«Έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός για μια τετραετή θητεία. Θα καταργήσουμε την κυβέρνηση Przin, για την οποία το VMRO-DPMNE έδωσε επίσης την υποστήριξή της. Τις τελευταίες εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές, ως πρωθυπουργός, θα είναι από τον εταίρο του συνασπισμού στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο Zaev.

«Η ιδέα για αυτή τη λύση ήταν να φέρουμε τους πολίτες μας πιο κοντά και να μην απομακρυνθούνε, εξήγησε ο Ahmeti για τη λύση, πράγμα που σημαίνει ότι τις τελευταίες εκατό ημέρες αντί για έναν τεχνικό πρωθυπουργό θα υπάρξει πρωθυπουργός από το DUI. Ο Ahmeti επαίνεσε το θάρρος του Zaev να δεχθεί έναν Αλβανό πρωθυπουργό τις τελευταίες 100 ημέρες της κυβέρνησης.

«Αυτά είναι χρόνια θαρραλέων αποφάσεων και οι θαρραλέες αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από γενναίους ανθρώπους», δήλωσε ο Ahmeti.

Ο Zaev ήταν ικανοποιημένος που η συμφωνία επιτεύχθηκε στην αρχή των κυβερνητικών διαπραγματεύσεων, λόγω της ανάγκης να τεθούν γρήγορα σε λειτουργία τα βασικά θεσμικά όργανα της χώρας. Στη συνέχεια παρουσίασε τις αρχές της κυβέρνησης συνασπισμού που θα ηγηθεί, για μια πλήρη τετραετή θητεία.

Οι προσλήψεις προσωπικού θα καθοδηγούνται από τις αρχές της ισοπολιτείας για όλους και την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Δεν θα διοριστούν υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο, με εξαίρεση τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς. Οι μισθοί θα αυξηθούν και θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα αγωνιστούμε μη επιλεκτικά και σε βάθος για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, το δικαστικό σώμα θα εκκαθαριστεί και τα χρήματα και τα κεφάλαια κάθε αξιωματούχου θα ελέγχονται σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των προνομίων των υπαλλήλων. Η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο Zaev και ο Ahmeti συμφώνησαν επίσης σε πολιτικές που σημαίνουν ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης και υψηλότερες κυρώσεις για τους ρυπαίνοντες. Μεταξύ των αρχών, ο Zaev ανέφερε την κατάργηση της κυβέρνησης Przin, την αλλαγή του εκλογικού μοντέλου, τη μείωση της διοίκησης κατά 20% και όλους τους υπαλλήλους βάσει της Συμφωνίας Πλαισίου θα είναι η δουλειά για τους επόμενους έξι μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στο Κοινοβούλιο από κοινού με προηγούμενο συντονισμό και θα υπάρξει καθορισμένη ημέρα για την υποβολή τους.

Αυτές οι αρχές, είπε ο Zaev, θα μεταφραστούν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Ευχαρίστησε τον Ahmeti για το «μεγαλείο, την υπομονή και τη σοφία» που έχει επενδύσει σε αυτή τη συμφωνία, τονίζοντας ότι η αρχή παραμένει ότι κάθε πολίτης οποιασδήποτε εθνικής ομάδας μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε λειτουργία του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Ο Ahmeti εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή απόφαση θα χαιρετιστεί από τους πολίτες και τους εταίρους στη διεθνή κοινότητα.

«Είναι πολύ σημαντικό ο σημερινός συνασπισμός να βασίζεται σε υγιή θεμέλια και να συμβάλλει σε όλες τις διαδικασίες στη χώρα».
«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα κάναμε πολύ καλή δουλειά και ότι θα εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες μας, ότι αυτός ο συνασπισμός και η συνεργασία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μεταξύ των πιο επιτυχημένων», δήλωσε ο Ahmeti.

«Όταν έρθουν οι εκλογές, όλοι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων πρέπει να αισθάνονται ίσοι. Δεδομένου ότι ο Ahmeti έδειξε μεγαλείο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το SDSM θα έπρεπε να το δείξει κι αυτό, οπότε συμφωνήσαμε ότι ένας υποψήφιος που θα διοριστεί από το DUI ως τεχνικός πρωθυπουργός θα έρθει στο αξίωμα για αυτές τις 100 ημέρες πριν τις εκλογές, δήλωσε ο Zaev. «Για να γνωρίζει κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα σε αυτήν τη χώρα, κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει και να εκλεγεί», δήλωσε ο Zaev.

Όσον αφορά τα Υπουργεία, ο Zaev ζήτησε υπομονή άλλη μια μέρα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι αποφάσεις στα όργανα των κομμάτων. Τόνισε ότι η συμφωνία συνασπισμού καθοδηγείται από την αρχή των υπεύθυνων και έντιμων ανθρώπων και αναμένει ότι η αντίδραση των πολιτών να είναι θετική. Η εναλλαγή των Υπουργείων δεν έχει συμφωνηθεί, αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για ένα συγκεκριμένο Υπουργείο θα το οδηγήσει μέχρι το τέλος, είπε ο Zaev, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι έχει γίνει ο διαμοιρασμός συγκεκριμένων Υπουργείων σε συγκεκριμένα άτομα.

«Ήταν νόμιμο δικαίωμα να έχεις υποψήφιο για πρωθυπουργό. Εάν όλοι εγκλωβιστούμε στις θέσεις μας, δεν θα βρούμε ποτέ λύση για το καλό των πολιτών. Το παρελθόν πρέπει να μείνει πίσω. Πιστεύω ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί για την αποστολή ενός μηνύματος στους πολίτες, τους Αλβανούς ή τους Μακεδόνες. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην κοινότητά μας», δήλωσε ο Ahmeti όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί ότι δεν έλαβε αυτό που υποσχέθηκε στις εκλογές, έναν Αλβανό πρωθυπουργό.

«Οι σχέσεις μεταξύ των εταίρων χτίζονται με αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Zaev. Επιβεβαίωσε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Συνέλευσης θα είναι και πάλι ο Talat Xhaferi. Για τις άλλες θέσεις ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμοι για ανακοινώσεις αύριο το βράδυ./ibna