Σερβία: Ξεκίνησε η συνεργασία SNS-SPS σε Δήμους της χώρας

Σερβία: Ξεκίνησε η συνεργασία SNS-SPS σε Δήμους της χώρας

Το SNS έδωσε το πράσινο φως στους αξιωματούχους του για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συνεργασία με το SPS σε ορισμένους δήμους και πόλεις της Σερβίας, σύμφωνα με τη “Blic”.

Τις πληροφορίες έχουν επιβεβαιώσει αρκετές πηγές από το SNS και το SPS και μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα ή έχει ήδη συναφθεί στο Pozarevac, το Kragujevac, το Leskovac, το Vracar, αλλά και στους περισσότερους δήμους του Βελιγραδίου.

Σήμερα, συνέβη στο Krusevac, όπου οι Προοδευτικοί και οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν σε συνεργασία, αλλά όχι μόνο αυτοί, έτσι ώστε η κυρίαρχη πλειοψηφία, εκτός από αυτά τα δύο κόμματα, να αποτελείται από JS, SNP και POKS, ενώ το Κίνημα “Broom 2020” θα είναι αντιπολιτευόμενο.

Το SPS και το SNS ερμηνεύουν τις κινήσεις που πραγματοποιούνται σε κατώτερο επίπεδο διακυβέρνησης διαφορετικά – οι Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι αυτός είναι και ο τρόπος για μια συμφωνία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά οι προοδευτικοί δεν είναι τόσο σίγουροι για αυτό.

Πηγή ανέφερε στη “Blic” από το SNS ότι η δήλωση της πρωθυπουργού Brnabić ότι ο πρόεδρος του SNS Vučić κλίνει προς έναν συνασπισμό με το SPAS με επικεφαλής τον Aleksandar Šapić δεν πρέπει να χαθεί και ότι η διάθεση των μελών της προεδρίας του SNS είναι αδιέξοδη.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν η συμφωνία με το SPS λήξει με συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και ότι στους Σοσιαλιστές προσφέρονται ορισμένες δημόσιες εταιρείες. Δεν χρειαζόμαστε το SPS, επειδή το κόμμα μας κέρδισε 188 έδρες, και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τοπικές συμφωνίες αποτελούν ένδειξη ότι το SPS θα είναι μέλος της κυβέρνησης. Εδώ, στη Surdulica, το SPS έκανε μια συμφωνία έτσι ώστε το SNS να είναι η αντιπολίτευση, και μια παρόμοια εξέλιξη υπαινίχθηκε στο Bački Petrovac σύμφωνα με την πηγή του “Blic”.

Ωστόσο, το SPS πιστεύει ότι η συνέχιση της συνεργασίας είναι μια φυσική πορεία.

«Μόλις αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους ανθρώπους μας ήταν στις διαδηλώσεις μπροστά από τη Συνέλευση, αντιδράσαμε αμέσως και απομακρύνουμε αυτούς τους συμβούλους από το κόμμα. Ήταν παρόμοιο με τον Petro Škundrić, ο οποίος απολύθηκε από τη θέση του συμβούλου όταν αποφασίστηκε ότι ο γιος του ήταν στη διαμαρτυρία. Από τότε που ο Dacic εξελέγη υπουργός, 18 χώρες έχουν αποσύρει την αναγνώριση της ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, επεσήμανε η πηγή του “Blic” αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους το SPS ελπίζει για συνασπισμό με το SNS.

Το αν θα εμφανιστεί εμπόδιο σε αυτόν τον δρόμο θα γίνει γνωστό το αργότερο σε δέκα ημέρες, πιστεύει ο διευθυντής του πρακτορείου “Factor Plus”, Vladimir Pejić.

«Το SPS δεν ήταν απαραίτητο στην προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, αλλά μου φαίνεται ότι στο τέλος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στη Nemanjina 11. Έχω μια τέτοια γνώμη επειδή δεν έχει ανακοινωθεί καμία σημαντική αλλαγή στην πολιτική. Εάν το SPS θα εισέλθει στην κυβέρνηση ή όχι, μπορεί να φανεί από τη σκοπιά της υποστήριξης στις προεδρικές εκλογές. Φυσικά, όχι με τη μορφή εκβιασμού για το SPS να πει στον Vučić “αν μας βάλετε στην κυβέρνηση, θα σας υποστηρίξουμε” γιατί δεν θα συμφωνούσε με αυτό – λέει ο Pejić.

Ο Đorđe Trikoš, διευθυντής του Lübeck, έχει παρόμοια άποψη.

«Το SNS δεν χρειάζεται το SPS στην αντιπολίτευση, γιατί αυτό θα σήμαινε αποδοχή πολιτικών αβεβαιοτήτων εν μέσω οικονομικών και άλλων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής. Θα προτιμούσαν να διατηρήσουν το SPS μαζί τους έως ότου είτε αποσυντεθεί πλήρως, με ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να ενταχθεί στο SNS, ή να αποδυναμώσει τόσο πολύ που η αφαίρεση του SPS από την κυβέρνηση θα ήταν ένας ελάχιστος κίνδυνος για τους προοδευτικούς. Ο μόνος λόγος για την κατάργηση του SPS αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι η απόφαση του SNS να ακολουθήσει μια ισχυρή πορεία εξωτερικής πολιτικής φιλοδυτικής και αυτό θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για το SNS. Ο Vučić και το SNS μέχρι στιγμής δεν υπαινίχθηκαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί τόσο γρήγορα, επιλέγοντας πάντα να ισορροπεί σε ισχυρές και μόνιμες εκστρατείες μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, τα οποία θα ελέγχουν τα συναισθήματα των πολιτών για την εξωτερική πολιτική» πιστεύει ο Trikoš./ibna