Ρουμανία: Πρόταση μομφής κατατέθηκε εναντίον της Κυβέρνησης Orban

Ρουμανία: Πρόταση μομφής κατατέθηκε εναντίον της Κυβέρνησης Orban

Ο προσωρινός ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε χθες, ότι οι βουλευτές του PSD κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον «της πιο καταστροφικής κυβέρνησης που είχε η Ρουμανία τα τελευταία 30 χρόνια». Σύμφωνα με το έγγραφο με τίτλο “Η κυβέρνηση PNL – Από την πανδημία Coronavirus στην πανδημία δωροδοκίας”, οι εκτελεστικοί αξιωματούχοι φέρεται να παραβίασαν όλους τους κανόνες που επιβλήθηκαν στους πολίτες κατά τη διάρκεια των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και συναγερμού.

Ο κ. Ciolacu κάλεσε όλα τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να ψηφίσουν υπέρ αυτής της πρότασης, επειδή «η Ρουμανία χρειάζεται μια υπεύθυνη  κυβέρνηση». Είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις “με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός του PNL και του PMP”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γερουσιαστής Eugen Teodorovici είναι το μόνο μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που δεν έχει υπογράψει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε δηλώνοντας ότι η προσέγγιση των σοσιαλδημοκρατών είναι ανεύθυνη. Ο κ. Orban επιβεβαίωσε ότι θα λάβει υπόψη την πιθανότητα να προσφύγει το PNL στο Συνταγματικό Δικαστήριο, δεδομένου ότι μια πρόταση μομφής δεν θα μπορούσε να κατατεθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το USR κατηγόρησε επίσης, το PSD για «εγκληματική» έλλειψη ευθύνης, με την πολιτική κρίση λίγο πριν από τις εκλογές να είναι το «τελευταίο πράγμα» που θα χρειαζόταν η Ρουμανία. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής.

Ο Πρόεδρος του κόμματος Pro România, Victor Ponta, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό την Κυριακή ότι δεν πιστεύει στις πιθανότητες επιτυχίας της πρότασης μομφής σε περίπτωση που το UDMR δεν ψηφίσει υπέρ της. Σύμφωνα με την εφημερίδα Adevarul, οι αναλύσεις δείχνουν, ωστόσο, ότι εάν το PSD, το ALDE και το Pro Romania προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ψήφους από ανεξάρτητους ή εθνικές μειονότητες, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να βασιστεί σε 240 ψήφους, κάτι παραπάνω από αρκετό για να υπερβεί το απαιτούμενο όριο των 233 για την αποπομπή της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα αναγνωστεί την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στην ολομέλεια των δύο Σωμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, πιθανότατα, τον Σεπτέμβριο.

Σενάρια μετά την πρόταση μομφής.

Ο προσωρινός πρόεδρος του PSD Marcel Ciolacu ανακοίνωσε ότι παραμένει υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ότι το κόμμα του διαθέτει πρόταση για πρωθυπουργό σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Αναφέρεται ότι είναι άτομο “που δεν είναι μέλος του PSD”. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας România libera, θα μπορούσε να είναι ο κοινωνιολόγος Vasile Dâncu, προσωρινός Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του PSD, πρώην Ευρωβουλευτής, πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Dacian Ciolos. Οι πληροφορίες στη συνέχεια διαψεύσθηκαν από τον Marcel Ciolacu./ibna