Β-Ε: Αισιοδοξία στο HDZ BiH για ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές

Β-Ε: Αισιοδοξία στο HDZ BiH για ένα θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές

Σήμερα, ο Πρόεδρος το HDZ BiH Dragan Čović συνεχάρη όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος για την 30ή επέτειο από την ίδρυσή του, τονίζοντας ότι έχει διατηρήσει όλες τις αξίες που έθεσαν οι ιδρυτές του για να διατηρήσουν τους Κροάτες ως λαό στη Β-Ε, και ότι σήμερα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα ατμόσφαιρα στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής πορείας της Β-Ε.

Ο Čović δήλωσε ότι το HDZ BiH ενίσχυσε την ενότητά της μέσω της Κροατικής Εθνοσυνέλευσης και σήμερα αριθμεί 40.000 μέλη και μια ισχυρή υποδομή, προσθέτοντας ότι θα έδειχνε τη δύναμή του στις προσεχείς τοπικές εκλογές.

“Φιλοδοξία μας είναι να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία φέτος στη βάση της συμφωνίας που υπογράψαμε με την SDA και να διασφαλίσουμε τη νόμιμη εκπροσώπηση του λαού σε όλα τα επίπεδα. Θέλω το HDZ να οικοδομήσει μια Ευρωπαϊκή Β-Ε μαζί με όλους τους φίλους της “, είπε ο Čović σε δημοσιογράφους μετά τις τελετές της Προεδρίας του κόμματος.

Υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκλογική νομοθεσία με την SDA πρέπει να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, δηλαδή επτά ημέρες πριν από τις εκλογές στο Μόσταρ.

Σχολιάζοντας τη δυνατότητα τροποποίησης της Συμφωνίας του Ντέιτον, ο Čović δήλωσε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο της Β-Ε, αλλά ότι λόγω των αναγκών ένταξης, η Β-Ε θα πρέπει να προβεί σε πολλές αλλαγές στο Σύνταγμα.

“Σε αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε να αναζητήσουμε λύσεις για μια ορθολογική ευρωπαϊκή Β-Ε και να διατηρήσουμε την ισότητα, τη συνταγματικότητα και την κυριαρχία του κροατικού λαού μέσω της νόμιμης εκπροσώπησής τους. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να δημιουργήσουμε τον ευρωπαϊκό μας δρόμο μέσω σαφών ευρωπαϊκλων ενδείξεων”, είπε ο Čović.

Μιλώντας για τις εκλογές στο Μόσταρ, ο Čović επεσήμανε ότι αναμένει τη μέγιστη προσέλευση, προσθέτοντας ότι το HDZ προετοιμάζεται σοβαρά για την ημέρα των εκλογών.

“Η κλασική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, οι θρησκευτικοί θεσμοί συμμετέχουν ανοιχτά, ζητούν δημόσια με ποιον να σχηματίσουν συνασπισμό. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας προθέρμανσης για την ημέρα των εκλογών, έτσι ώστε η προσέλευση στο Μόσταρ να είναι μέγιστη. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στην πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μόσταρ σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες, όπου προβλέπεται ότι ο μέγιστος αριθμός εκπροσώπων ενός έθνους είναι 15, και ο κατώτατος 4”, τόνισε ο Čović. /ibna