Κροατία: Η οικονομία χρειάζεται δύο χρόνια για να ανακάμψει

Κροατία: Η οικονομία χρειάζεται δύο χρόνια για να ανακάμψει

Με βάση τις τάσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κροατίας μειώθηκε μεταξύ 12 και 13 τοις εκατό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε την Τρίτη η Vecernji List.

Η Κροατία μπήκε στο καλοκαίρι με περίπου 52.000 λιγότερους υπαλλήλους από όσους είχε στις αρχές Ιουλίου 2019 και 37.000 περισσότερους άνεργους. Το έλλειμμα στο κρατικό ταμείο έφτασε τα 17 δισεκατομμύρια Κούνα, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της καραντίνας και του οικονομικού χάους που προκάλεσε. Η είσπραξη φόρων μειώθηκε κατά πέντε δισεκατομμύρια Kuna και το κόστος αυξήθηκε κατά επτά δισεκατομμύρια. Ακριβώς πόσο θα μειωθεί η εγχώρια οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, θα είναι γνωστό αργότερα αυτό το μήνα, αλλά όλα τα γνωστά στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα είναι διψήφια, στα ίδια επίπεδα με αυτά της ΕΕ, που βυθίστηκε κατά περίπου 15%.

Η Κροατία είχε διπλό πλήγμα επειδή ο σεισμός στο Ζάγκρεμπ προκάλεσε σχεδόν τις ίδιες υλικές απώλειες με την πανδημία του Covid-19. Το φθινόπωρο φέρνει αυξημένη αβεβαιότητα λόγω ενός πιθανού δεύτερου κύματος και φόβου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της λοίμωξης, λόγω του οποίου πολλές χώρες εισάγουν μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία του πληθυσμού, η οποία οδηγεί αυτόματα σε μειωμένη κατανάλωση, ειδικά στον τουρισμό.

Δύο παράμετροι στην Κροατία αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη. Η πρώτη σχετίζεται με τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία μειώθηκε μόνο κατά 3% ετησίως στο πρώτο μέρος του 2020, και ο τουρισμός κατά την περίοδο αιχμής, που θα μπορούσε να φτάσει το ήμισυ των εσόδων του περασμένου έτους. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι προηγούμενες εκτιμήσεις για ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά δέκα τοις εκατό βασίστηκαν στην υπόθεση ότι η χώρα θα επωφεληθεί μόνο το 30% των τουριστικών εσόδων του περασμένου έτους. Ένα ευνοϊκότερο αποτέλεσμα στον τουρισμό θα ανοίξει την ευκαιρία για πρόσθετες κρατικές παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες.

Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, Boris Vujčić, πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και εξαιρετικά άνιση, και το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας πριν από την κρίση είναι απίθανο να επιτευχθεί για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια. Μόνο η βιομηχανία πληροφορικής τα πάει καλά στην περίοδο καραντίνας, ενώ η οικοδομική βιομηχανία επιστρέφει με αργούς ρυθμούς.

Όπως έγραψαν οι Dubrovnik Times, το φθινόπωρο σίγουρα θα είναι δύσκολο για άτομα χωρίς δουλειές και οικογένειες με μειωμένα εισοδήματα και περίπου 300.000 πολίτες με παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, επειδή το μορατόριουμ για τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια θα ξεπαγώσει.

Ο κυβερνήτης Vujčić πιστεύει επίσης ότι τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τη σταθερότητα της οικονομίας./ibna