Μαυροβούνιο: Ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για Μεταδοτικές Ασθένειες κατηγορεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ότι διαδίδει τον κορωνοϊό

Μαυροβούνιο: Ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για Μεταδοτικές Ασθένειες κατηγορεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ότι διαδίδει τον κορωνοϊό

Ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας του Μαυροβουνίου για τις μεταδοτικές ασθένειες (NCB), στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, υπό την προεδρία του Προέδρου Milutin Simović και παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Duško Marković, δήλωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα έχει παγιωθεί και ότι τη μεγαλύτερη απειλή για την εκ νέου κλιμάκωση της μόλυνσης, και κατ επέκταση της δημόσιας υγείας, αντιπροσωπεύουν οι μη εξουσιοδοτημένες και επιδημιολογικά εξαιρετικά επικίνδυνες συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και ορισμένους πολιτικούς παράγοντες.

«Δημόσιες συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις, των οικογενειών τους και όλων των πολιτών. Οι διοργανωτές αυτών των μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων φέρουν άμεση ευθύνη για την υγεία και τη ζωή όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου και των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική που μπορεί να είναι εμπόδιο στην υγεία και τη ζωή των πολιτών. Ο κίνδυνος αυτών των μη εξουσιοδοτημένων και επικίνδυνων συγκεντρώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι η ασθένεια εκείνων που μολύνονται σε μη επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις αυτές τις μέρες θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, η οποία ενέχει ορισμένους κινδύνους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα μέτρα από όλους τους συμμετέχοντες», καταλήξει ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για Μεταδοτικές Ασθένειες.

Η απάντηση της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στις κατηγορίες του κρατικού σώματος ήταν άμεση.

«Με την αδικαιολόγητη και απερίσκεπτη επίθεσή του στην Εκκλησία, ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού για τις Λοιμώδεις Ασθένειες έβαλε τέλος στα τελευταία απομεινάρια της φήμης του», ανέφερε σε δήλωση Τύπου ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, τονίζοντας ότι όλες οι Ορθόδοξες επισκοπές στο Μαυροβούνιο έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους στο ελάχιστο.

«Εάν αυτό το σώμα, τώρα σίγουρα πλήρως πολιτικοποιημένο και στην υπηρεσία του αντι-εκκλησιαστικού καθεστώτος, στη δήλωσή του είχε κατά νου τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, ως αντανάκλαση και είδος συνέχισης των πομπών για την υπεράσπιση των ιερών τόπων από εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν επιτέλους τον διακριτικό και επαίσχυντο νόμο του Μαυροβουνίου για την ελευθερία της θρησκείας, τότε η διεύθυνση δεν είναι οι θεσμοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αντίσταση στην ανομία που υποστηρίζετε ολόψυχα οργανώνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι δημαγωγικός λαϊκισμός – αλλά η πλήρης αλήθεια. Όταν η Εκκλησία ήταν ο διοργανωτής, δημοσιοποιούταν πάντοτε και μπορούσε να συναχθεί από τις παράνομες ενέργειες της Αστυνομικής Διοίκησης και του Εισαγγελέα, ο οποίος με ζήλο προέβη σε διώξεις ιερέων και μελών εκκλησιαστικών συμβουλίων, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως διοργανωτές λειτουργιών και προσευχών, συλλαμβάνοντάς τους, φυλακίζοντάς τους και κατηγορώντας τους για ανοησίες», ανέφερε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Ως εκ τούτου, η δήλωση αναφέρει, όταν εκκλησιαστικές οργανώσεις οργανώνουν κάτι γίνεται γνωστό σε ολόκληρο το κοινό. «Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε μόνο να πούμε ότι έχετε εξαπατήσει το κοινό λέγοντας αυτό το ψέμα»./ibna