Σλοβενία: Ελληνικό πλοίο με αρκετά κρούσματα στο πλήρωμα φτάνει στο λιμάνι του Koper

Σλοβενία: Ελληνικό πλοίο με αρκετά κρούσματα στο πλήρωμα φτάνει στο λιμάνι του Koper

Ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή, το οποίο θα παραδώσει φορτίο σιδηρομεταλλεύματος από τη Νότια Αφρική την Τρίτη το βράδυ, θα αγκυροβολήσει στη μέση του κόλπου του Koper. Μια ιατρική ομάδα θα σταλεί στη συνέχεια για να πραγματοποιήσει επιδημιολογικές εξετάσεις, για να καταστεί σαφές πόσα μέλη του 32-μελούς πληρώματος είναι θετικά στο νέο κορωνοϊό, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια βήματα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Το πλοίο του Έλληνα εφοπλιστή με το πλήρωμα, το οποίο περιλαμβάνει στην πλειοψηφία Φιλιππινέζους και αρκετούς Έλληνες, θα ρίξει άγκυρα στον κόλπο και δεν θα κατεβεί στους τερματικούς σταθμούς του λιμένα για εκφόρτωση, μια διαδικασία που είναι πλήρως μηχανοποιημένη. Μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των τεστ, οι αρχές θα αποφασίσουν εάν θα εκφορτώσουν το φορτίο σιδηρομεταλλεύματος ή όχι. Εάν μόνο ένα μικρό μέρος του πληρώματος είναι θετικό θα επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στο λιμάνι του Koper. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει ήδη προετοιμάσει ένα κατάλληλο πρωτόκολλο συμπεριφοράς που «συντονίζεται με βασικούς ενδιαφερόμενους».

Εάν το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος έχει μολυνθεί και ένα μεγάλο μέρος των μελών έχει σοβαρά συμπτώματα και το πλοίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ταξιδεύει, το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αλλάξει το πλήρωμα και να επιστρέψει τα μολυσμένα μέλη στις χώρες τους. Εάν κάποιος χρειάζεται νοσηλεία, φυσικά θα τη λάβει.

Το φορτηγό πλοίο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή οι κάτοικοι του Koper δεν θα έχουν επαφή με το πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στη μέση του κόλπου. Οι αρχές δεν θέλουν να αποκαλύψουν ποιο πλοίο είναι, επειδή φοβούνται τυχών αγωγή από τον ιδιοκτήτη του. Δεν θέλουν μια διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης για το πλοίο και το μολυσμένο πλήρωμα, επειδή φοβάται ψευδείς ειδήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την επιχείρηση. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπός του στη Σλοβενία ​​έχει ήδη ανακοινώσει τη χρήση όλων των νομικών μέσων για την προστασία των συμφερόντων των πλοιοκτητών./ibna