Κοσσυφοπέδιο: Η ΕΤΑΑ υποστηρίζει ζωτικής σημασίας υποδομές

Κοσσυφοπέδιο: Η ΕΤΑΑ υποστηρίζει ζωτικής σημασίας υποδομές

Ένα δάνειο ύψους έως και 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα εξασφαλίσει την παροχή βασικών υπηρεσιών υποδομής στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΕΤΑΑ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι η άνευ προηγουμένου κρίση έχει διαταράξει σοβαρά την οικονομία και έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια ζωή. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πάροχοι υποδομών υπέστησαν προσωρινό έλλειμμα εσόδων, μια πρόκληση που έχει σχεδιαστεί από τη δανειοδότηση της ΕΤΑΑ.

«Μια πρώτη δόση έως 14 εκατομμύρια ευρώ θα παρασχεθεί στην κυβέρνηση για δανεισμό σε ζωτικούς παρόχους υποδομών για την άμεση στήριξη της έκτακτης ανάγκης. Μια δεύτερη δόση έως 16 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω την στήριξη έως ότου αποκατασταθούν τα έσοδα και οι εισπράξεις.

Η ΕΤΑΑ θα υποστηρίξει επίσης την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην ανάπτυξη πολιτικής κρατικής ιδιοκτησίας για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης», ανέφερε η ΕΤΑΑ σε δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, η υποστήριξη στις ζωτικές υποδομές αποτελεί βασικό στοιχείο της αντίδρασης της Τράπεζας στην πανδημία. Η Τράπεζα έχει υιοθετήσει ένα Πακέτο Αλληλεγγύης και αναμένει να αφιερώσει το σύνολο της επένδυσής της ύψους έως και 21 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2020-21 για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19.

Ο Nandita Parshad, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΑ, Group of Sustainable Infrastructure Group, δήλωσε: «Με το σημερινό δάνειο, επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση όπως καμία άλλη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει παράλληλο με αυτό που έχουμε δει στις οικονομίες μας στη σύγχρονη εποχή. Πρέπει όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στην απειλή για τη δημόσια υγεία και να επιδιορθώσουμε την οικονομία ». Με αυτό το δάνειο, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει πλέον περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο μέσω 75 έργων από τότε που άρχισε να λειτουργεί εκεί από το 2012./ibna