Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα υποδεχτεί την Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία να ταξιδέψει στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας.

Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται πολλές πρωτοβουλίες, με κυρίαρχη την έναρξη απευθείας συνομιλιών Ελλάδας Τουρκίας.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Νωρίτερα το πρωί ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αταλάντευτα προσηλωμένη προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης του Κυπριακού και ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσουν με τρόπο που να δημιουργεί κόστος στην Τουρκία, καθώς και με μέτρα αποτρεπτικά για τις παράνομες πειρατικές της ενέργειες.

Επιπρόσθετα ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι «υπάρχει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα την τελευταία περίοδο, για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο»./ibna