Β-Ε: Δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου ανακοίνωσε η Δημοκρατία Σέρπσκα

Β-Ε: Δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου ανακοίνωσε η Δημοκρατία Σέρπσκα

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS) Radovan Višković ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Srpska Motorways ανακοίνωσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή του τμήματος αυτοκινητοδρόμου Vukosavlje – Rača, με προθεσμία 45 ημερών για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ο Višković τονίζει στη συνέντευξή του στο SRNA ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucić δήλωσε ότι η Σερβία θα συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στην άμεση κατασκευή ενός τμήματος 17,2 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου Rača-Bijeljina, με τo κόστος να εκτιμάται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της RS εξήγησε ότι ο διαγωνισμός δεν προέβλεπε μόνο την κατασκευή, αλλά και τη χρηματοδότηση και την προετοιμασία τεχνικής τεκμηρίωσης για τον αυτοκινητόδρομο Vukosavlje-Rača, χωρισμένο σε τρία τμήματα: Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina και Bijeljina-Rača.

Τόνισε ότι η σύνδεση με αυτοκινητόδρομο μέσω της επικράτειας της Δημοκρατίας Σέρπσκα ενέχει στρατηγικό ενδιαφέρον τόσο για την Μπάνια Λούκα όσο και για το Βελιγράδι.

Στη συνέντευξή του με το SRNA, ο Višković δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργαζόταν για την υλοποίηση ορισμένων άλλων έργων, μεταξύ των οποίων η κατασκευή του αεροδρομίου Trebinje, καθώς και των υδροηλεκτρικών σταθμών “Buk Bijela”, “Dabar” και “Bistrica” .

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση στη Δημοκρατία Σέρπσκα, ο Višković είπε ότι η RS βρίσκεται σε μια θέση που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ούτε ικανοποιητική ούτε μη ικανοποιητική.

Τόνισε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα είχε τον καλύτερο συντελεστή διανομής ΦΠΑ από τη σύσταση της Αρχής Έμμεσης Φορολογίας.

Σχολιάζοντας την μεταναστευτική κρίση στη Β-Ε, ο Višković επεσήμανε ότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας για όλους τους πολίτες τόσο στη Δημοκρατία Σέρπσκα όσο και στην Ομοσπονδία της Β-Ε, από τα οποία λίγα ή σχεδόν κανένα δεν είχε αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Β-Ε.

Κατά τη γνώμη του, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στη Β-Ε είναι ανησυχητικός όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά και δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης. /ibna