Σλοβενία: Τα κουπόνια έσωσαν την τουριστική περίοδο

Σλοβενία: Τα κουπόνια έσωσαν την τουριστική περίοδο

Τα κουπόνια για τον τουρισμό έχουν σώσει τη σεζόν στο Gorenjska, μια από τις κορυφαίες τουριστικές περιοχές της Σλοβενίας, με τις αλπικές λίμνες Bled και Bohinj και το ορεινό κέντρο της Kranjska Gora. Αξιωματούχοι του τουρισμού δήλωσαν για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εγχώριοι επισκέπτες έχουν αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη μείωση των ξένων τουριστών, με εξαίρεση το Bled όπου ορισμένα ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τουριστικού συμβουλίου της Kranjska Gora Blaž Veber, η πληρότητα στην κοιλάδα Upper Sava στα βορειοδυτικά της χώρας είναι σχεδόν στο 100%. Μερικές κενές θέσεις παραμένουν σε κάμπινγκ και σε καλύβες στο βουνό, καθώς ο καιρός ήταν λίγο ιδιότροπος φέτος.

Ο Veber ελπίζει ότι το σύστημα κουπονιών θα συνεχιστεί μέχρι το επόμενο έτος, «αφού γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ κρίσιμη, ότι αναδύονται νέα hotspot και ότι τα πράγματα δεν θα επιστρέψουν γρήγορα στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 9 Μαρτίου».

Το 90% των επισκεπτών στην Kranjska Gora φέτος ήταν Σλοβένοι. Πολλοί έρχονται επίσης για μονοήμερες εκδρομές, μια εξέλιξη που έχει παρατηρηθεί και για τη λίμνη Bohinj, όπου αυτό τονίζεται με συχνότερες και φθηνότερες γραμμές λεωφορείων.

Ο διευθυντής τουρισμού Bohinj, Klemen Langus, δήλωσε ότι υπάρχει 90% με 95% πληρότητα και φαίνεται ότι τα στοιχεία Ιουλίου και ο Αυγούστου θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με το 30% σε σχέση με πέρυσι που καταγράφηκε τον Ιούνιο, πριν από την εισαγωγή των κρατικών κουπονιών.

Καθώς πολλοί Σλοβένοι έρχονται μόνο για μονοήμερη πεζοπορία ή κολύμπι, οι εγχώριοι επισκέπτες κάνουν μικρότερη χρήση των εγκαταστάσεων διαμονής, αλλά ωστόσο αντιπροσωπεύουν το 60% έως 65% των διανυκτερεύσεων.

Οι Σλοβένοι επισκέπτες ήταν παραδοσιακά μειονότητα στο Bled, όπου συνήθως αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των διανυκτερεύσεων.

Μερικά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά φέτος, ενώ τα ανοιχτά έχουν φτάσει το 70% έως 80% των ικανοτήτων τους. Οι ιδιωτικοί πάροχοι δωματίων και τα κάμπινγκ ελίναι ευχαριστημένοι με τα στοιχεία.

«Δεδομένης της κατάστασης, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με την επίσκεψη τον Αύγουστο», εξήγησε η Romana Purkart του Bled Tourism. Ο Ιούλιος, με 60% πληρότητα, ήταν πολύ καλύτερος από τον Ιούνιο, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον προηγούμενο χρόνο, πρόσθεσε./ibna