Βουλγαρία: Πρόταση Borissov για συνταγματική αναθεώρηση

Βουλγαρία: Πρόταση Borissov για συνταγματική αναθεώρηση

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε τη σύγκλιση της Εθνοσυνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος  υποσχόμενος μετά να παραιτηθεί αν οι βουλευτές ενέκριναν την έκκληση του. Στόχος των αλλαγών που προτείνει είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού σώματος αλλά και να διαχειριστεί τις διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Βουλγαρία κυρίως από τους νέους.

«Ήρθε η ώρα όχι μόνο να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα αλλά και να επανεκκινήσουμε τη χώρα», δήλωσε ο Borissov στο μήνυμα του, προσθέτοντας ότι

«η ενότητα και η πολιτειακή σταθερότητα της χώρας δεν είναι μόνο λόγια για μένα», σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση των διαδηλωτών αλλά όπως είπε γίνεται εκμετάλλευση αυτής της δυσαρέσκειας από τους ολιγάρχες.

Οι διαδηλωτές απέρριψαν γρήγορα το σχέδιό του ως κενή χειρονομία και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία τους, σημειώνοντας ότι «η δήλωση του Borissov που δεν έχει ακόμα παραιτηθεί είναι μια ακόμη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και δείχνει φόβο.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Borissov ότι διάβρωσε τους κρατικούς θεσμούς για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ιδιωτών επιχειρηματιών κατηγορώντας τον Γενικό Εισαγγελέα ότι απέτυχε να ελέγξει τυχόν διεφθαρμένους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Transparency International η Βουλγαρία κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ.

Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Boyko Borissov να συγκληθεί μια Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση νέου συντάγματος.

Ο Radev δήλωσε ότι το άρθρο 159 του Συντάγματος ορίζει ότι μια Μεγάλη Εθνοσυνέλευση μπορεί να ξεκινήσει μόνο από τον Πρόεδρο και τουλάχιστον τα μισά από τα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης. Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από έναν πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις θα πρέπει τα 2/3 των 240 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνουν την σύγκλιση της μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

Δεν είναι σαφές εάν ο Borissov θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει την υποστήριξη των δύο τρίτων από τα 240 μέλη της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης που απαιτούνται για την εκλογή μιας μεγάλης εθνικής συνέλευσης.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που προτείνει ο Borissov θα μειώσουν την θητεία του Γενικού Εισαγγελέα σε πέντε χρόνια από επτά και θα αναθεωρήσουν το ανώτατο δικαστικό σώμα της Βουλγαρίας για να ενισχύσουν την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα των εισαγγελέων και των δικαστών. Θα μειώσει επίσης στο ήμισυ τον αριθμό των βουλευτών από 240 σε 120.

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι το σχέδιο του Borissov θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του.

«Εάν το εγκρίνει το κοινοβούλιο, θα είναι καλό γι ‘αυτόν και έτσι θα μπορεί να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια. Εάν δεν το κάνει, παίρνει πίστωση τουλάχιστον για την προσπάθειά του. Κερδίζει επίσης χρόνο και παραμένει στη θέση του ενώ αναλαμβάνει τους κύριους στόχους των διαμαρτυριών», δήλωσε ο αναλυτής Parvan Simeonov.

Ο Borossov έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του θα πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της μέχρι τον επόμενο Μάρτιο για να αποφύγει τη Βουλγαρία να «βυθιστεί» σε «πολιτικό χάος» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού./ibna