Βουλγαρία: Πως επηρεάζει η κρίση σύμφωνα με έρευνα της SeeNews

Βουλγαρία: Πως επηρεάζει η κρίση  σύμφωνα με έρευνα της SeeNews

Πώς επηρεάζει η κρίση, που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού, τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Η περιφερειακή επιχειρηματική πλατφόρμα SeeNews προσπαθεί να παρακολουθήσει τις προοπτικές για τη μελλοντική τους ανασυγκρότηση.

Όλα τα κράτη της περιοχής έλαβαν περιοριστικά μέτρα στην αρχή της πανδημίας παράλληλα όχι μόνο με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και γενικότερα με τον κόσμο. Δεν μπορούμε όμως ακόμη να πούμε εάν αυτό επηρέασε εξ ολοκλήρου αρνητικά τις οικονομίες των 11 κρατών, επειδή δεν είναι έτοιμα τα στοιχεία για την μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Επίκειται να εξέλθουν συμπεράσματα και για το πώς η κρίση επηρέασε τον τουρισμό – ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη» – λέει η Lilya Goranova της πλατφόρμας SeeNews σε συνέντευξη της για το πρόγραμμα «Χοριζόντ» της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. «Εάν όμως μιλάμε για την επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα πριν από την πανδημία, αναμένεται να το πετύχουν 7 κράτη της περιοχής το 2021 και η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο να μην τα καταφέρουν. Ανάμεσα στις 7 χώρες υπάρχουν δύο, για τις οποίες οι προοπτικές δεν είναι σίγουρες, η μία είναι η Βουλγαρία, και η άλλη η Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η εξήγηση για τη χώρα μας είναι ότι έστω κι αν δεν εξαρτάται και τόσο από τον τουρισμό, ο τουρισμός, μαζί με τις μεταφορές και το εμπόριο, δημιουργεί μεγάλο μέρος της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Η εξάρτηση μας από τις εξαγωγές είναι άλλος παράγοντας με αρνητική επίδραση, και σε περίπτωση που επιβάλλεται νέο κλείσιμο των οικονομιών, αυτό θα έχει πολύ σοβαρή επίδρασή στη χώρα μας.»

Ως προς το πακέτο των οικονομικών μέτρων ως ποσοστό του ΑΕΠ η Βουλγαρία κατέχει την τρίτη θέση στην περιοχή με 10,7% το 2019. Το μισό ποσοστό αυτό όμως προβλέπεται για τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των τραπεζών και δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την οικονομία. Σύμφωνα με τη Lilya Goranova, το μεγάλο αίνιγμα της νυν κρίσης αφορά την απάντηση των ερωτήσεων πώς η ευρωπαϊκή βοήθεια, που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα εφαρμοστεί και πώς θα επηρεάσει τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

«Η έρευνα μας βασίζεται σε προβλέψεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΕ, που λαμβάνουν υπόψη καλό και κακό σενάριο», συνεχίζει η ίδια. – «Το κακό σενάριο, για παράδειγμα, θα ήταν το επαναληπτικό πλήρες κλείσιμο των οικονομιών. Όσον αφορά το εάν θα αναβάλουμε την ανάκαμψή τους για το 2022, δεν το πιστεύω – τουλάχιστον όχι στις περισσότερες χώρες της περιοχής.»

Με ποιον τρόπο το επίπεδο των νέων κρουσμάτων Covid-19 ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας, είναι άλλος δείκτης στην παρακολούθηση της πλατφόρμας. Αποδεικνύεται ότι η Βουλγαρία είναι μία από τις δύο χώρες που μάλλον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την εξασφάλιση θέσεων για ασθενείς στα νοσοκομεία, ενώ ως προς το ιατρικό προσωπικό κατέχει την τέταρτη θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι στη χώρα μας το εμβόλιο δε θα είναι υποχρεωτικό» – υπενθυμίζει η Lilya Goranova.

«Αυτό πιθανόν είναι πολιτική απόφαση σε κατάσταση ανασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις αμφιβολίες ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες υγείας, οι άνθρωποι σε ένα κράτος μπορούν να αποκτήσουν συλλογική ανοσία, μόνο εάν τουλάχιστον 70% εμβολιαστεί. Στη Βουλγαρία όμως αρκετά μεγάλο μέρος των ανθρώπων σαν να μην πιστεύει στην ύπαρξη αυτού του ιού. Όσον αφορά το εμβόλιο, θα παρακολουθήσουμε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στα άλλα κράτη τι θα είναι οι κρατικές αποφάσεις και οι πολιτικές συζητήσεις πάνω στο θέμα.»

Αναμένεται ένα μέρος των στοιχείων πάνω στο θέμα να κοινοποιηθεί τον Νοέμβριο./ibna