Κοσσυφοπέδιο: Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία ανακοίνωσε ο Haradinaj

Κοσσυφοπέδιο: Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία ανακοίνωσε ο Haradinaj

Ο Ramush Haradinaj, αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (AAK), ανακοίνωσε την Τετάρτη τον σχεδιασμό του για είναι υποψήφιος για Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο Hashim Thaci αφού λήξει η πενταετής του θητεία τον επόμενο χρόνο.

Η Ειδική Εισαγγελία (SPO) που εδρεύει στη Χάγη, έδωσε εντολή να ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα που διέπραξε ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (KLA) κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο 1998-200, τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελείς του έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Thaci για τον ρόλο του στο KLA, αλλά το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από δικαστή πριν από τη δίκη. Ο Thaci δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν επιβεβαιωθεί η κατηγορία εναντίον του για εγκλήματα πολέμου. Επίσης, ο Haradinaj, ο οποίος ήταν ανώτερος διοικητής του KLA, έχει ανακριθεί από τους εισαγγελείς της Χάγης το 2019. Ο Haradinaj κατέθεσε την παραίτησή του από Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου αφού κλήθηκε από το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η δήλωση του Haradinaj την Τετάρτη έρχεται τη στιγμή που οι κυβερνώντες εταίροι του συνασπισμού συζητούν τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK) στον κυβερνώντα συνασπισμό, του οποίου ο αρχηγός Kadri Veseli έχει επίσης φιλοδοξίες να γίνει Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Isa Mustafa, του οποίου το κόμμα είναι ηγέτης στον κυβερνώντα συνασπισμό, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα να γίνει ο νέος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου μετά τον τερματισμό της θητείας από τον Thaci το 2021.

Ο Haradinaj δήλωσε την Τετάρτη ότι έλαβε την έγκριση του ΑΑΚ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη θέση του Προέδρου. «Θέλω να ευχαριστήσω τη διευθύνουσα επιτροπή για την εμπιστοσύνη τους, με εξουσιοδότησε ότι εκ μέρους του AAK να διαπραγματευτεί πιθανή αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του προέδρου. Η εμπιστοσύνη που πήρα για την προεδρία, εάν αυτό το ζήτημα συζητηθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα, θεωρώ ευθύνη και μεγάλη τιμή», έγραψε ο Haradinaj στο Facebook/ibna