Τουρκία: Δυσαρέσκεια της Τουρκίας για το κλείσιμο 8 μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Τουρκία: Δυσαρέσκεια της Τουρκίας για το κλείσιμο 8 μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Δυσαρέσκεια εξέφρασε η Τουρκίας μέσω γραπτής ανακοίνωσης του Εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, για την αναστολή λειτουργίας 8 μειονοτικών σχολείων στην Θράκη.

Στην ανακοίνωση ο Hami Aksoy σημείωσε πως η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια κλείνει συστηματικά τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «Τουρκική» Μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με το πρόσχημα τα μέτρα λιτότητας στη χώρα και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών, μέσω προσωρινής αναστολής λειτουργίας χωρίς διαβούλευση με τη μειονότητα.

Ο Aksoy τόνισε πως το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι το κλείσιμο επιπλέον 8 δημοτικών σχολείων και έδωσε την πληροφορία πως με την απόφαση αυτή ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της “Τουρκικής” Μειονότητας που ήταν 231 πριν από 25 χρόνια μειώθηκαν στα 115.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση μένει θεατής στις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας και ανέφερε,

«Αυτή η πρακτική της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που ασκείται εδώ και δεκαετίες κατά της “Τουρκικής” Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Εν τω μεταξύ η ΕΕ μένει θεατής στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με συστηματικό τρόπο σε μια χώρα μέλος».

Ο Aksoy σημείωσε πως η Τουρκία στηρίζει τις ανακοινώσεις που εξεδόθηκαν από τους θεσμούς και τα σωματεία της “Τουρκικής” Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και πρόσθεσε,

«Θέτουμε αυτό το θέμα προς το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρωτοβουλίες μας προς τις ελληνικές αρχές για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “Τουρκικής” Μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με την έκδοση ανακοίνωσης.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;» αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών./ibna