Βουλγαρία: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα

Βουλγαρία: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα

Οι Βούλγαροι παραμένουν απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία  της Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι αν και οι απόψεις απέναντι στην οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι καλύτερες από αυτές που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, οι Βούλγαροι από τις πόλεις και τα χωριά είναι απαισιόδοξοι για την κατάσταση του οικογενειακού προϋπολογισμού τους στο μέλλον. Οι φόβοι για αύξηση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών για την περίοδο είναι μέτριοι, με τους ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε ακόμη και μείωση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΣΥ, τον Ιούλιο του 2020 ο συνολικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυξήθηκε κατά 3,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση 2,7% στις πόλεις και 4,5% στα χωριά.

Ταυτόχρονα, οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στα τέλη Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στη συνολική αξία των 83,178 δισεκατομμυρίων λέβα (περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, BNB.

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι τραπεζικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανήλθαν συνολικά στα 57,171 δισεκατομμύρια λέβα (σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ), ή – κατά 7,8% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Στα τέλη Ιουνίου, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τα 26 δισεκατομμύρια λέβα (13 δισεκατομμύρια ευρώ), αύξηση σχεδόν 12% σε ετήσια βάση.

Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Βουλγαρίας δείχνουν ότι στα τέλη Ιουνίου, οι 3.945 επιχειρήσεις είχαν καταθέσεις άνω του 1 εκατομμυρίου λέβα ήταν 987, ή κατά 16% περισσότερες από ό, τι τον Ιούνιο του 2019. Τα φυσικά πρόσωπα που είχαν αποταμιεύσεις άνω του 1 εκατομμυρίου λέβα στις τράπεζες είναι 987, καταγράφοντας αύξηση 7,8% από το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά στα δάνεια, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οφείλουν συνολικά 59,369 δισεκατομμύρια λέβα (μόλις πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό κατά 4,9% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2020, οι επιχειρήσεις πήραν τραπεζικά δάνεια ύψους 34,8 δισεκατομμυρίων λέβα (17,792 δισεκατομμύρια ευρώ), ή αύξηση 2,9% σε ετήσια βάση. Για τα νοικοκυριά – οι υποχρεώσεις έναντι τραπεζών με τη μορφή δανείων ανέρχονται σε 24.55 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό που είναι σχεδόν 10% μεγαλύτερο από ό, τι τον Ιούνιο του 2019.

127 είναι οι Βούλγαροι που πήραν δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου λέβα ( μισό εκατομμύριο ευρώ) ή 48 άτομα λιγότερο από ό, τι τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Τέλος 5.123 επιχειρήσεις έχουν δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου λέβα (μισό εκατομμύριο ευρώ), ποσοστό κατά 0,3% μικρότερο από ό, τι στα τέλη Ιουνίου του 2019./ibna