Βόρεια Μακεδονία: Θα χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ Zaev και Ahmeti για νέα κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Θα χρειαστούν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ Zaev και Ahmeti για νέα κυβέρνηση

Οι δύο ηγέτες του μέχρι σήμερα κυβερνητικού συνασπισμού, ο Zoran Zaev και ο Ali Ahmeti, βγήκαν την Δευτέρα πιο συγκρατημένοι παρά ανοιχτά αισιόδοξοι ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης. Μετά τη νέα συνάντησή τους στο Κοινοβούλιο, είναι σαφές ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κλείσουν οι δύο ηγέτες, μεταξύ των οποίων πιθανώς η πιο σημαντική για την εκλογική εκστρατεία του DUI το ζήτημα του  Αλβανού Πρωθυπουργού.

Οι τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των δύο ήταν σχεδόν μυστικές, αλλά μετά από τη σημερινή συνάντηση και οι δύο, Zaev και Ahmeti αποφάσισαν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και να ανακοινώσουν ότι θα χρειαστούν πολλές ακόμη συναντήσεις για να καταλήξουν για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Εάν με όσα είναι γνωστά από τις ανακοινώσεις του Προέδρου Stevo Pendarovski μετά τη λήξη των δέκα ημερών από την επαλήθευση των εντολών των νέων βουλευτών, θα δώσει την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης (που είναι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου), αυτό σημαίνει ότι ο Zaev και ο Ahmeti πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των διαβουλεύσεων ώστε να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Εάν συμφωνήσουν σε έναν νέο συνασπισμό, ο πρόεδρος της νέας Εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε να εκλεγεί πολύ σύντομα.

Μετά τη συνάντηση, ο Zaev είπε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν επιτευχθεί συμφωνία και επανέλαβε ότι το αίτημα του Ahmeti για κοινή συνάντηση των αλβανικών κομμάτων για την επέτειο της Συμφωνίας Πλαισίου το αισθάνεται ως πίεση προς τον ίδιο αλλά και για τον συνασπισμό «Μπορούμε». Είπε επίσης ότι μια τέτοια πρόσκληση του Ahmeti πρέπει να περιλαμβάνει συμμετοχή εκπροσώπων και των άλλων μικρότερων εθνοτικών κοινοτήτων, ακόμη και των SDSM και VMRO-DPMNE.

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αλλά είναι καλό που έχει γίνει το αφήγημα της συμφωνίας συνασπισμού. Πιστεύω ότι δεν θα σπαταλήσουμε πολύ χρόνο στη διανομή των υπουργείων, γνωρίζουμε περίπου ποιος είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη και που, αλλά όλα αυτά θα σημαίνουν μια παράθεση με το προσωπικό που θα συζητηθεί, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά για να εργαστούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο Zaev μπροστά από τους δημοσιογράφους.

Ο Ali Ahmeti ήταν πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του και κατά κάποιο τρόπο ακόμα πιο αισιόδοξος από τον Zaev. «Είναι προς το συμφέρον του κράτους να συνεχιστεί η εταιρική σχέση, η οποία έχει κλείσει πολλά σημαντικά θέματα – ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Περιμένουμε έναν θετικό επίλογο από αυτές τις συζητήσεις. Επενδύουμε στη σωστή κατεύθυνση των προβλημάτων”, δήλωσε ο Ahmeti.

Ο Ahmeti δεν θέλησε να πει εάν το κύριο εμπόδιο σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών είναι το αίτημα του DUI για έναν Αλβανό πρωθυπουργό. «Δεν θέλω να είμαι ο πρώτος που θα πει την τελευταία λέξη. Επενδύουμε στα ζητήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό για τη χώρα, διότι θα ωφελήσει τη σταθερότητα και το κράτος, καθώς και την προσέγγιση των κοινοτήτων. Ελπίζω ότι όλα τα κόμματα θα έχουν ισχυρή βούληση να ξεπεράσουν τις διαφορές και τις δυσκολίες», δήλωσε ο Ahmeti.

Αφού ο Ahmeti προσκάλεσε χτες για κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων του αλβανικού πολιτικού μπλοκ την Πέμπτη με την ευκαιρία της επετείου της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας, ο Zaev σε δήλωση του για την τηλεόραση 24 το αξιολόγησε ως πίεση σε αυτόν, το SDSM και τον συνασπισμό «Μπορούμε», αλλά δήλωσε ότι, «Είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση σχετικά με το εάν αυτή η συνάντηση μπορεί να επηρεάσει τον σχηματισμό της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Ahmeti είπε ότι δεν υπάρχει πίεση προς τον Zaev από αυτούς. Όταν ρωτήθηκε από την τηλεόραση 24 εάν θα σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία, ο Ahmeti απάντησε εν συντομία: «Θα σχηματιστούμε.»

Το SDSM στο πρόσφατο παρελθόν, όπως τις προηγούμενες μέρες, καθώς και χτες μέσω δηλώσεων ενημέρωσε ότι συνεχίζουν, όπως ανέφεραν, τις σοβαρές συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ενός κυβερνητικού συνασπισμού με πλήρη, τετραετή, σταθερή εντολή./ibna