Ρουμανία: Σε νέα δημοσιονομική διόρθωση προχωρά η κυβέρνηση

Ρουμανία: Σε νέα δημοσιονομική διόρθωση προχωρά η κυβέρνηση

Ο Πρωθυπουργός  Ludovic Orban ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα δημοσιονομική διόρθωση πριν από τις 15 Αυγούστου, τη δεύτερη φέτος μετά από εκείνη του Απριλίου.

Ο Orban δήλωσε ότι “η οικονομική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη” και ότι “θα πρέπει να εξοικονομήσουμε κάθε τελευταίο λέι”.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα, με τον Υπουργό Οικονομικών, Florin Cîțu, θα έχει συζητήσεις με κάθε διατάκτη πιστώσεων που έχει διαφορετική άποψη από εκείνη του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα της διόρθωσης.

Ο κ. Cîțu ανέφερε επίσης ότι μετά την πρώτη δημοσιονομική διόρθωση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε αυξηθεί κατά 3%, επειδή η βραχυπρόθεσμη αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία ήταν σημαντική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση της Ρουμανίας στην κρίση επηρεάστηκε από την «καταστροφική δημοσιονομική πολιτική των σοσιαλιστών και των κλεφτών που διοικούσαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια», καθώς η Ρουμανία εισήλθε στην κρίση με εκτιμώμενο έλλειμμα 3 , 7%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 1%. “Θα συνεχίσουμε να εισάγουμε ρευστότητα στην οικονομία κατά τη δεύτερη δημοσιονομική διόρθωση του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο κ. Cîțu.

Σύμφωνα με τον ίδιο “Η Ρουμανία θα αποφύγει την τεχνική ύφεση και η οικονομία θα ανακάμψει έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη το 2021”. Η ρουμανική οικονομία θα βιώσει μια μικρότερη συρρίκνωση από τις δημόσιες εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται από τους οργανισμούς αξιολόγησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τα τραπεζικά ιδρύματα, χάρη στην «ταχεία και αποτελεσματική ανταπόκριση των οικονομικών πολιτικών» που έχει θέσει η κυβέρνηση, λέει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι “από το τρίτο τρίμηνο, η Ρουμανία θα έχει ανάκαμψη σε σχήμα V, η οποία θα μεταφραστεί σε οικονομική ανάπτυξη το 2021”./ibna