Ελλάδα: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Συνομιλίες Μητσοτάκη με Michel και Stoltenberg

Ελλάδα: Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Συνομιλίες Μητσοτάκη με Michel και Stoltenberg

Δέκα μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται πλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και έχει απλώσει καλώδια σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τουρκικό σκάφος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου από τα πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος με εντολή του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, απέπλευσε από το λιμάνι της Antalya για περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, βάζοντας τέλος στο μορατόριουμ του ενός μήνα που είχε ανακοινώσει για να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Την απόφαση αυτή ο Τούρκος Πρόεδρος την έλαβε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε σήμερα συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Charles Michel για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ενημέρωσε τον Jens Stoltenberg για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ  με ανάρτηση στο Twitter σημείωσε ότι, μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το μεσημέρι, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα./ibna