Β-Ε: Δραματική η κατάσταση με τους μετανάστες στην πόλη Bihać

Β-Ε: Δραματική η κατάσταση με τους μετανάστες στην πόλη Bihać

Ο δήμαρχος της Bihać, Šuhret Fazlić, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κατάσταση σε αυτήν τη βορειοδυτική πόλη της Β-Ε, καθώς και σε ολόκληρο το καντόνι Una-Sana, ήταν η χειρότερη μέχρι σήμερα, λόγω της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών και του γεγονότος ότι το κράτος και οι αρχές δεν έκαναν τίποτα για να ελέγξουν το πρόβλημα.

«Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ χειρότερη. Έχουμε μια ανεξέλεγκτη καθημερινή εισροή μεταναστών και αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους, τους δημόσιους χώρους και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Έχουμε μείνει μόνοι μας», δήλωσε ο Fazlić στον Τύπο.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 παράνομοι μετανάστες στο καντόνι Una-Sana. Στα κέντρα υποδοχής υπάρχει χώρος μόνο για τους μισούς από αυτούς, ως αποτέλεσμα των οποίων περίπου 4.000 μετανάστες περιπλανιούνται στους δρόμους των Bihać, Cazin και Velika Kladuša, κοιμούνται σε πάρκα και εγκαταλελειμμένα κτίρια χωρίς προϋποθέσεις προσωπικής υγιεινής.

Όλοι περιμένουν μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα κροατικά σύνορα.

Ένας τόσο μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών στις μικρές πόλεις του καντονιού είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα ασφάλειας καθώς εμπλέκονται σε συχνά περιστατικά, σημαντικές διαμάχες μεταξύ τους και κλοπές.

Ο εκπρόσωπος της καντονικής αστυνομίας Ale Šiljdedić δήλωσε ότι το 80-90% των αστυνομικών παρεμβάσεων οφείλονται στη συμπεριφορά των μεταναστών.

Ο δήμαρχος της Bihać είπε ότι, δεδομένου ότι το καντόνι έχει αφεθεί μόνο του, αναγκάστηκε να εξετάσει «ριζοσπαστικά μέτρα». «Είμαστε έτοιμοι για ριζικές κινήσεις. Οι μετανάστες πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους της πόλης και δεν ενδιαφερόμαστε για απολύτως οτιδήποτε άλλο».

Ο Fazlić είπε ότι το καντόνι πιθανότατα να δημιουργήσει αυτοσχέδια κέντρα φιλοξενίας ξανά, όπου η αστυνομία θα φέρνει μετανάστες αφού τους απομακρύνει από τους δρόμους./ibna