Μαυροβούνιο: Η απόφαση της Κρατικής Επιτροπής Εκλογών παραβιάζει το Σύνταγμα, ισχυρίζονται τα κόμματα

Μαυροβούνιο: Η απόφαση της Κρατικής Επιτροπής Εκλογών παραβιάζει το Σύνταγμα, ισχυρίζονται τα κόμματα

Οι πολίτες του Μαυροβουνίου με δικαίωμα ψήφου και οι οποίοι θα νοσηλευτούν την ημέρα των εκλογών στις 30 Αυγούστου, λόγω μόλυνσης από κορωνοϊό, καθώς και εκείνοι που βρίσκονται σε καραντίνα εκτός του τόπου κατοικίας τους, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν, ανακοίνωσε η Κρατικής Επιτροπή Εκλογών (SEC).

Χθες το βράδυ, η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τεχνικές συστάσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών με σκοπό την επιδημιολογική προστασία των ψηφοφόρων. Γνωρίζουν, λέει ο εκπρόσωπος Mersudin Dautović, ότι αυτό δεν είναι σύμφωνο με το συνταγματικά εγγυημένο δικαίωμα, αλλά λόγω του επιδημιολογικού κινδύνου, έπρεπε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Η απόφαση έχει ενοχλήσει το κοινό και ορισμένοι από τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές ζήτησαν τη διάλυση της SEC. Η υποψήφια βουλευτής με τον συνασπισμό «Μαύρο και Λευκό», Mileta Radovanić, κάλεσε τον Προστάτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών να υπερασπιστεί την προστασία των πολιτών των οποίων τα βασικά δικαιώματα παραβιάστηκαν με αυτήν την απόφαση, όπως είπε.

«Ζητούμε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αντιδράσει επειγόντως, διότι το απαιτεί η κατάσταση και να ακυρώνει την επαίσχυντη απόφαση που κάνει διάκριση εις βάρος των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η αντίδραση του Radovanić,.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου της SEC Mersudin Dautović ως σκανδαλώδης.

«Ακούγεται σκανδαλώδες ότι ένας εκπρόσωπος ενός κρατικού θεσμού είπε δημοσίως ότι είχε ληφθεί μια απόφαση που παραβιάζει εν γνώσει του το Σύνταγμα», δήλωσε ο Radovanić.

Όπως ανέφερε, όταν οι εκλογές διοργανώνονται ήδη σε τέτοιες συνθήκες, «ακούγεται απίστευτο ότι η SEC, προφανώς με εντολή του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS), θέλει να κάνει τα πάντα για να κάνει τις εκλογές, ακόμη και με το κόστος καταπάτησης του Συντάγματος».

Το SDP καλεί τα μέλη της SEC να παραιτηθούν, όπως είπαν, λόγω των ανακοινώσεών του ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα. Θα ζητήσουν επίσης μια σύνοδο του Κολεγίου του Προέδρου της Συνέλευσης, διότι, όπως προσθέτουν, η Συνέλευση εξέλεξε την Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Zeković, το SDP έχει επανειλημμένα ρωτήσει τις αρχές της Συνέλευσης εάν είναι δυνατόν να διεξαχθούν εκλογές χωρίς να διαταραχθεί η υγεία των ανθρώπων.

Ο Aleksa Ivanović, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Εκλογών, απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει πρωτοβουλία στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την εκτίμηση της συνταγματικότητας, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα.

«Οι συστάσεις είχαν ως στόχο τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με τρόπο που καταστέλλει τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, τόσο των ψηφοφόρων όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται στα εκλογικά μηχανήματα», δήλωσε ο Ivanović./ibna