Κροατία: Η καναδική Vermilion συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Κροατία: Η καναδική Vermilion συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κροατίας έχει εκδώσει μια απόφαση σύμφωνα με την οποία η καναδική εταιρεία Vermilion μπορεί να ξεκινήσει τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δήμο Petlovac της Baranja, γράφει η κροατική εφημερίδα Jutarnji List.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Vermilion έστειλε αίτημα στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το οποίο προσαρτήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας με πρόσφατη κυβερνητική μεταρρύθμιση, για τη διεξαγωγή διαδικασίας περιβαλλοντικής εκτίμησης σχετικά με την ανάγκη αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξερεύνησης του Novo Nevesinje-1 στο δήμο Petlovac στην Ανατολική Κροατία.

Η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης αναφέρει ότι η Vermilion δεν υποχρεούται να διενεργήσει διαδικασίες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στο υπό εξερεύνηση πηγάδι Novo Nevesinje-1.

«Το έργο είναι αποδεκτό για το οικολογικό δίκτυο και δεν είναι απαραίτητο να διενεργηθεί διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε η Διεύθυνση Προστασίας της Φύσης του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με την εν λόγω περιοχή στο Petlovac.

Η απόφαση του Υπουργείου αναφέρει ότι η ανάγκη εφαρμογής της διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τεμάχιο Novo Nevesinje-1 εκφράστηκε από το Διοικητικό Τμήμα Φυσικού Σχεδιασμού, Κατασκευών και Προστασίας Περιβάλλοντος της κομητείας Osijek-Baranja. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δήμος Petlovac εξέφρασε τη θέση του, ισχυριζόμενος ότι το έργο στο προβλεπόμενο πηγάδι δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jutarnji, στο αίτημά της προς το Υπουργείο, η Vermilion δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται 1,2 εκτάρια χώρου για το πηγάδι εξερεύνησης του Novo Nevesinje-1 και ότι το προβλεπόμενο βάθος του πηγαδιού ήταν 1105 μέτρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πηγάδι απέχει 1,3 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο οικισμό.

Το Novo Nevesinje-1 βρίσκεται στο πεδίο εξερεύνησης Drava-04 για το οποίο η Vermilion έλαβε κυβερνητική άδεια τον Ιούνιο του 2015. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες στη Vermilion για τρία ακόμη πεδία εξερεύνησης, Sava 8,9 και 10.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Vermilion έλαβε επίσης άδεια για το τεμάχιο Sava 7. Συνολικά, η καναδική εταιρεία έλαβε έγκριση να εξερευνήσει δύο εκατομμύρια και 350 χιλιάδες εκτάρια σε πέντε πεδία εξερεύνησης, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εξερευνητή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία. Τα πρώτα εξερευνητικά πηγάδια στα προαναφερθέντα τεμάχιο τρυπήθηκαν από τη Vermilion τον Ιούνιο του περασμένου έτους στην κομητεία Vukovar-Srijem στις περιοχές Ceric και Berak. Στο πηγάδι Berak στο δήμο Tompojevci, όπως έχει γίνει γνωστό από το δήμαρχο Zdravko Zvonaric, έχουν επιβεβαιωθεί επαρκείς ποσότητες αερίου και το πηγάδι του Vermilion έχει σφραγιστεί μέχρι την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το πεδίο με το δίκτυο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής του αστικού σχεδίου του δήμου, προκειμένου να ξεκινήσουμε με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το τεμάχιο Berak στο Stari Jankovci. Επιπλέον, η Vermilion έχει εκφράσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα ακόμα πηγάδι στο δήμο Tompojevci. «Η επένδυση θα είχε ήδη υλοποιηθεί εάν δεν είχε συμβεί όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο δήμαρχος του Tompojevci. Ο Zvonaric επεσήμανε ότι η εμπειρία της δημοτικής διοίκησης με την προαναφερθείσα καναδική εταιρεία είναι πολύ θετική, αφού μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, ο Vermilion κατέβαλε δωρεά για την κατασκευή παιδικής χαράς στον δήμο.

Οι εταιρείες στις οποίες έχουν ανατεθεί τεμάχια για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία υποχρεούνται να αναφέρουν όλα τα ευρήματά τους στον Οργανισμό Υδρογονανθράκων. Οι οικονομικές υποχρεώσεις των ερευνητών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κράτος συνίστανται στα λεγόμενα δικαιώματα εκμετάλλευσης ή τα δικαιώματα παραχώρησης τεμαχίου και την παράδοση μέρους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προέρχεται από τα τεμάχια.

Εκτός από την Κροατία, η Vermilion είναι παρούσα στην Κεντρική Ευρώπη με εργασίες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στην Ουγγαρία όσο και στη Σλοβακία./ibna