Ελλάδα: Σε τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησαν Ελλάδα και Αίγυπτος

Ελλάδα: Σε τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησαν Ελλάδα και Αίγυπτος

Σε τμηματική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προχώρησαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος, μετά την αιφνίδια επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στο Κάιρο την Πέμπτη.

Η συμφωνία για οριοθέτηση Ελλάδας Αιγύπτου, που υπεγράφη από τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry και τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, αφορά το ανατολικό τμήμα της Κρήτης και τον 26ο Μεσημβρινό και μέχρι λίγο πριν τον 27ο Μεσημβρινό όπου συμπεριλαμβάνει το ήμισυ της νήσου Ρόδου.

Χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η χάραξη έγινε με 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα. Για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται η συμφωνία και των δυο μερών ενώ η Αίγυπτος απαίτησε να γίνει αναφορά και σε ενδεχόμενη συμφωνία με τρίτο μέρος.

Τόσο ο Νίκος Δένδιας που υπέγραψε τη Συμφωνία οριοθέτησης όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισαν ιστορική συμφωνία, η οποία βάζει τέλος στο παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας Λιβύης.

Στο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.

Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνει ότι εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου  μνημονίου Τουρκίας-Sarraj στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια Συμφωνία με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της, την δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει η Κυβέρνηση, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση και βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη- το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου και κάνει αποδεκτή την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρόταση μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση, για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας, τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα το Τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως. «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο πεδίο και στο τραπέζι.

Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Όσον αφορά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας … είναι έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις και ισχυρισμοί ανακοινώθηκαν από ένα μέρος που δεν είναι γνώστης με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες της»./ibna