Β-Ε: Πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται λόγω COVID-19

Β-Ε: Πολιτιστικές εκδηλώσεις ακυρώνονται λόγω COVID-19

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, πληθώρα παραδοσιακών πολιτιστικών δρωμένων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν ήδη ακυρωθεί ή αναβληθεί για το επόμενο έτος. Αρκετά παραδοσιακά φεστιβάλ στη Μπάνια Λούκα, το Σεράγεβο, το Μόσταρ, ή στα βουνά Tjentište και Κοζάρα δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Η τελευταία αναβολή προήλθε από το δεύτερο Pride της Β-Ε, ωστόσο, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές την Πέμπτη, θα προγραμματιστεί εκ νέου μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες στη χώρα καταστούν πιο ευνοϊκές.

«Αναβάλλουμε το δεύτερο Pride της Β-Ε, μια μαζική δημόσια διεκδίκηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για μια περίοδο όπου η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα θα είναι πιο ευνοϊκή, και θα ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τη νέα ημερομηνία εν ευθέτω χρόνω», σημειώνουν οι διοργανωτές σε δήλωση.

Προσθέτουν ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ως ακτιβιστές «αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η καταστολή της ελευθερίας του συνέρχεσθαι κατέστη πιο έντονη. Επομένως, σε αλληλεγγύη με όλες τις ομάδες που παρεμποδίζονται από την άσκηση του δικαιώματός τους να συνέρχονται, θα διοργανώσουμε δημόσιες θεματικές συζητήσεις την προσεχή περίοδο που θα προκαλέσουν και θα αποδομήσουν το ζήτημα του δικαιώματος και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι».

Δεδομένης της σημασίας του αγώνα και της διακύβευσης των δικαιωμάτων και της καθημερινότητας της LGBTIQ κοινότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Βοσνιακής κοινωνίας, το Pride θα κρατήσει την ημερομηνία των 23 Αυγούστου, αλλά θα πραγματοποιηθεί μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων, περί των οποίων οι διοργανωτές τόνισαν ότι επίσης θα ενημερώσουν το κοινό.

Νωρίτερα, ένα από τα πιο διάσημα και πιο σημαντικά φεστιβάλ – το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο (SFF)- ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συγκεντρώσεις και ότι το SFF θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

“Οι θεατές από όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα κινηματογραφικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ondemand.sff.ba. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι θεατές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε συνοδευτικά προγράμματα, όπως διαλέξεις και συνεντεύξεις με συγγραφείς “, ανακοίνωσε η Διεύθυνση.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τις οδηγίες και πληροφορίες από το Προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του Καντονιού του Σεράγεβο, την Κυβέρνηση του Καντονιού του Σεράγεβο και το Προσωπικό Κρίσεων του Υπουργείου Υγείας της FBiH που εκδόθηκαν στις 4 Αυγούστου, οι οποίες περιλαμβάνουν «συστάσεις προς τον πληθυσμό στην Ομοσπονδία της Β-Ε για την αποφυγή δημόσιων συγκεντρώσεων και τον περιορισμό της μετακίνησης».

Με αυτόν τον τρόπο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο επιβεβαιώνει την ευθύνη και την υποχρέωση απέναντι στην κοινότητα στην οποία ανήκει, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου, θα ξεκινήσει με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Focus, Grandma» του Pierre Žalica στο ondemand.sff.ba. /ibna